Húsz koncert szerepel a 10. Cantemus Fesztivál programján Nyíregyházán

Tíz ország tizennyolc énekkarát láthatja a közönség az augusztus 15-én kezdődő 10. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus keretében megrendezett koncerteken Nyíregyházán.
A jubileumi rendezvénysorozat alkalmából – a karvezetői mesterkurzus huszonkét résztvevőjével együtt – összesen tizennégy nemzet képviselői lépnek fel Nyíregyházán – mondta el a Kossuth-díjas Szabó Dénes, a Cantemus igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.
Az augusztus 21-ig tartó programon húsz koncertet láthat a közönség tizenhat helyszínen; az előzetes várakozások szerint mintegy tízezer érdeklődőt várnak a hangversenyekre, Nyíregyházán és tíz másik településen.
Szabó Dénes elmondta: gyermek- , vegyes- és leánykarok érkeznek például Spanyolországból, Kínából, Németországból, Indonéziából, Törökországból, Izraelből, Tajvanról, Japánból és Hongkongból, míg Magyarországot a Cantemus-kóruscsaládon kívül a debreceni, egri, szolnoki, soproni és budapesti énekkarok képviselik. Bővültek a fesztivál helyszínei is: Nyíregyházán a Bujtosi Szabadidő Csarnok átépítése miatt a Sóstói Parkfürdőben tartják meg a rendezvényt záró gálakoncertet, de lesznek előadások a Szabadtéri Színpadon és a zsinagógában is, emellett Vállaj, Ibrány, Nyírbátor, Vásárosnamény, Aranyosapáti, Fehérgyarmat, Rakamaz, Tiszadada, Kisvárda, valamint Eger kapcsolódott be a rendezvénysorozatba.
 
A program augusztus 15-én este kurzusnyitó jótékonysági koncerttel kezdődik a római katolikus társszékesegyházban, szombaton pedig Távol-Kelet hangjai címmel hongkongi, kínai, tajvani és indonéz énekkarok adnak gasztronómiai bemutatóval egybekötött hangversenyt a szabadtérin. Aznap este nyolc órától rendezik meg az ünnepi nyitókoncertet a Kodály Zoltán Általános Iskolában a Cantemus Gyermekkórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar közreműködésével.
Augusztus 17-én vasárnap fesztiválhangverseny következik, majd hétfőn délelőtt rendezik meg a minősítő versenyt, este pedig Beethoven IX. szimfóniájával lépnek fel a közönség előtt a meghívott kórusok és közreműködők. A különleges koncerten színpadra lép többek között a Cantemus Vegyeskar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint tajvani és japán kamarakórusok Hollerung Gábor karnagy vezényletével.
Kedden a zsinagógai hangverseny és a Kossuth téri folkórest következik a programban, augusztus 20-án a gálakoncertet tartják meg Nyíregyháza-Sóstón, a karvezetői mesterkurzus záróhangversenye pedig csütörtökön lesz. A vidéki fellépéseket augusztus 17-én és 18-án rendezik meg.
A Kodály Zoltán Általános Iskola által szervezett kórusfesztivál zavartalan lebonyolítását mintegy száz önkéntes is segíti – tette hozzá Szabó Dénes.
(Forrás: MTI)
2014. augusztus 11.