MMA-portréfilmek 2020-ban

Az új esztendőben is folytatódik a Magyar Művé­sze­ti Akadémia portrésorozata a köztelevízióban. A nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek továbbra is az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. Cikkünkben a januártól márciusig terjedő friss bemutatókról adunk tájékoztatást.
Az évet Ferenczes István erdélyi költő portréjának bemutatója nyitja, majd a nemzet művésze, a 90 esztendős Konok Tamás festőművész életútjával ismerkedhetnek meg a nézők. Képernyőre kerül a szintén nemzet művésze, Miller Lajos operaénekes, valamint Kótai József ötvösművész portréfilmje is – mindketten nyolcvanadik születésnapjukat ünneplik. Mások mellett Callmeyer Ferenc építész, Kovács István költő, polonista vagy Ternovszky Béla rajzfilmes munkásságába is betekintést nyerhetnek a nézők, „in memoriam" filmünkben pedig Lázár Ervin íróra emlékezünk.


2020. január 5. Ferenczes István
 
Visszanéző…
Portréfilm Ferenczes István költőről
rendező: Nagy Anikó Mária, operatőr: Fábián Márton
A portréfilm alkotói a költő gazdag életútját járjuk körül, „a lélek örökké fel-felbukkanó Siculicidiumait" megannyi idő- és térbeli dimenzióban, az emlékezés és múltidézés, a számvetés, valamint a valószínűsíthető jövő beazonosítása által.
MMA, 2019, 51'41"
 
2020. január 12. Konok Tamás
 
Graphidionok
Portréfilm Konok Tamás festőművészről
rendező: Keserű Judit, operatőr: Sibalin György
A 90 éves művész festészetét a látható és a láthatatlan jelenségek közötti összefüggések megértésének szenteli. Szerinte „a művészet nem divat vagy stílus kérdése. Egyedüli kritérium a művészi kvalitás minősége, és az egyén egyedi ideáinak végsőkig kiművelt következetes útja". Ezt a több mint hét évtizedes utat idézi fel a film.
MMA, 2019, 53'55"
 
2020. január. 19. Láng Gusztáv
 
A hajnal frissessége
Portréfilm Láng Gusztáv irodalomtörténészről
rendező: Dr. Pehi László, operatőr: Rátz Albert, Sefcsik László
Láng Gusztáv a romániai, illetve a magyarországi irodalomtudomány jelentős képviselője, aki a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanáraként, majd a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanszékvezetőjeként is a szellemi szabadság jegyében oktatott.
MMA, 2019, 51'25"
 
2020. január 26.Miller Lajos
 
Elindultam szép hazámból
Miller Lajos operaénekes, az MMA rendes tagja
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
A 80. születésnapját ünneplő Miller Lajos operaénekes, a nemzet művésze 40 éves pályáján a nemzetközi és a magyar operairodalom kiemelkedő műveinek baritonalakjait szólaltatta meg a világ számos opera- és koncertszínpadán.
MMA, 2017, 52'00"
 
2020. február 2. Kótai József
 
Engedelmeskedni az anyagnak
Kótai József ötvösművész portréja
rendező, operatőr: Buglya Sándor
A 80. születésnapját ünneplő Kótai József eredetileg fémedényeket szeretett volna készíteni, de nem volt rá kereslet, ezért fordult a plasztikák, kisplasztikák irányába. A Nemzetközi Geofizikai Társaság állandó megrendelőként 30 éven keresztül mecénásként állt a művész mellett.
MMA, 2014, 54'
 
2020. február 9. Callmeyer Ferenc
 
CF Tanár Úr
Portréfilm Callmeyer Ferenc építészről
rendező: Novák Lajos, Szabó Imre; operatőr: Novák Lajos, Novák Péter S., Szabó Imre
A második világháború utáni magyar építészet kimagasló egyéniségéről készült portréfilm megismerteti a nézőt az alkotó családi-történelmi körülményeivel, az életmű fő állomásaival, és bemutatja a meg nem valósult terveket is.
MMA, 2019, 51'45"
 
2020. február 16. Huszár Lajos

A zene költője
Portréfilm Huszár Lajos zeneszerzőről
rendező: Mohácsi Szilvia, operatőr: Kormány Tibor, Szögi László
„Abban a zenében hiszek, amelynek emberi tartalma, költőisége, komolysága és súlya van. Idegenkedem a mutatós külsőségektől, a szórakoztatástól, a felszínes optimizmustól" – vallja ars poeticájában Huszár Lajos zeneszerző.
MMA, 2019, 52'
 
2020. február 23. – Aknay János
 
Az élő múzsa festője – Aknay János
rendező: Konecsny Emőke, operatőr: Kocsis Tibor
Aknay János festőművész 1971-ben telepedett le Szentendrén. A Duna-parti település, „az élő múzsa" azóta egész életét meghatározta. Munkássága eggyé fonódott a szentendrei avantgárd, a Vajda Lajos Stúdióba tömörült fiatal művésznemzedék törekvéseivel.
MMA, 2019, 50' 
 
2020. március 1. In memoriam Lázár Ervin
 
Álombozót
In memoriam Lázár Ervin
rendező, operatőr: Tóth Tamás
Lázár Ervin felnőttekhez is szóló meséi immár több nemzedék számára jelentenek meghatározó olvasmány- és filmélményt. A film a vele készült interjúk és a rá emlékező családtagok, barátok segítségével érzékletesen idézi fel az író műveivel szorosan összefonódó személyiségét. 
MMA, 2019, 52'
 
2020. március 8. Rátkai Erzsébet
 

Mint a szivárvány
Portréfilm Rátkai Erzsébet díszlet- és jelzentervezőről
rendező-operatőr: Pintér András

A magyar kortárs színház világában kiemelkedő életművet alkotott művészről megtudhatjuk,  miért volt számára meghatározó élmény annak idején egy viselettörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.
MMA 2019, 49"13'
 
2020. március 15. Kovács István
 

Sürgetem az időt
Portréfilm Kovács István költőről
rendező-operatőr: Tomcsányi Vilmos

„Arra törekszem, hogy a versnek legyen gondolati hátországa és a szépséget ostromolja" – vallja ars poeticájában Kovács István. Lírája tárgyias: olvasóját gondolkodásra készteti; költeményeit, prózáját és műfordításait áthatja a történelem.
MMA 2019, 51'43"
 
2020. március 22. Dárday István
 
Jutalomutazás Dárday István filmrendezővel
rendező: Domokos János, operatőr: Dömötör Péter
A portréfilmmel 80. születésnapján köszöntjük a magyar társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenységével a hetvenes–nyolcvanas években Budapesti Iskola néven nemzetközileg is ismertté vált dokumentarista irányzat egyik meghatározó képviselőjét, a Társulás Stúdió alapítóját.
MMA, 2017, 53'
 
2020. március 29. Ternovszky Béla
 
Ternovszky Béla rajzfilmtervező
rendező: Medgyesi Gabriella, operatőr: Sibalin György, Fuchs Lehel
A portréfilm nemcsak a kiemelkedő szakmai és közönségsikereket arató szerzői rövid animációk (pl. Modern edzésmódszerek), sorozatok (pl. Mézga család) és egész estés animációs filmek (pl. Macskafogó) alkotójának a pályáját követi nyomon, hanem színes egyéniségét is bemutatja.
MMA, 2018, 54'02"

A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.
A már bemutatott portréfilmek itt visszanézhetők: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/