MMA-portréfilmek 2019-ben

2019-ben is folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia portrésoroza a köztelevízió csatornáin. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. A nézők hetente olyan akadémikus és nem akadémikus művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Januárban lesz látható például Bereményi Géza portréfilmje, a nemzet művészévé is választott Kiss Anna portréja pedig 80. születésnapja alkalmából kerül műsorba, februárban a felvidéki színjátszás meghatározó alakjáról, Boráros Imre színművészről, valamint a szintén nemzet művésze, Schrammel Imre keramikusművészről forgatott portrékat lehet megtekinteni.
2019. január 6. Scherer József
 
Életünk része – Portré Scherer József formatervezőről
rendező-operatőr: Lakatos Iván
Scherer József pályája során számos szakmai és oktatói reformterv megvalósítója volt, másfél évtizede pedig a világ egyik leghíresebb autógyára, a Mercedes Benz tervezési és tervezőnevelési munkájában vesz részt.
MMA, 2017, 50'15"
 
2019. január 13. Zsigmond Dezső
 
Élet-utazás Zsigmond Dezső filmrendezővel
rendező: Kovács László; operatőr: Kovács László, Rácz Balázs
Zsigmond Dezső az egyik legtöbb hazai és külföldi fesztiválelismerésben részesült magyar dokumentumfilm-rendező, aki filmjei témáit vagy hőseinek sorsát gyakran játékfilmekben gondolja tovább.
MMA, 2017–2018, 52'01"

2019. január 20. Bereményi Géza

Születtem Magyarországon
Bereményi Géza
rendező: Mispál Attila, operatőr: Tóth Zsolt
Bereményi Géza gyermek- és ifjúkorának meghatározó, a filmben elhangzó Cseh Tamás-dalokban költészetté szublimált emlékképeit, eseményeit, érzéseit – „írói előgyakorlatait" – idézi fel.
MMA, 2018, 52'
 
2019. január 27.Kiss Anna

Valami mában
Kiss Anna költő, író, drámaíró portréja
rendező, operatőr: Tóth Péter Pál
Kiss Anna különböző (magyar, európai, finnugor, ázsiai, amerikai, izlandi) folklór- és egyéb archaikus források felhasználásával, több műfajban is sajátos, egyéni hangú művekkel gazdagítja a magyar irodalmat.
MMA, 2014, 52'
 
2019. február 3. Boráros Imre
 
Ahonnan elindultam…
Boráros Imre színművész
rendező: T. Nagy Imre, operatőr: Nagy István
Boráros Imre felvidéki magyar színészként a hazai és anyaországi színpadok mellett önálló estjeivel a nyugati szórványmagyarság körében is hűséggel és hittel közvetíti nemzeti kultúránk és történelmünk értékeit.
MMA, 2018, 52'15"
 
2019. február 10. – Vinczeffy László

Művész a Firtos alatt
Portréfilm Vinczeffy László festőművészről
rendező: Sáfrány József, operatőr: Karácsony Sándor
A festő-, szobrász- és grafikusművész erdélyi hagyományokban gyökerező kozmopolitizmusa a figurális ábrázolástól a szakrális absztraktig vezet, és a kortárs képzőművészet jelenlétét a nagyvárosok mellett a Firtos alji Atyhán általa alapított kiállítótermekben is fontosnak tartja.
MMA, 2018, 52'
 
2019. február 17. Schrammel Imre
 
Csak a föld a lábam alatt
Schrammel Imre keramikusművész portréja
rendező: Tóth Péter Pál, operatőr: Tóth Péter Pál, Hidvégi Aszter, Szabó József
A mindig új formai megoldásokkal és anyagfelhasználással kísérletező művész elévülhetetlen érdeme a magyar szimpózium-mozgalom 1969-es megalakítása is.
MMA, 2014, 52'

2019. február 24. Szűcs Endre
 
Szűcs Bandi öröksége
Szűcs Endre építész portréja
rendező–operatőr: Sára Balázs
Szűcs Endre építészmérnök műemlékek helyreállítása, festett üvegablakok rekonstrukciója mellett a Balaton-felvidék szerelmeseként a környék falvainak romos lakóházait, présházait újítja fel, illetve a helyi hagyományokat őrző új épületeket tervez.
MMA 2018, 51'43"
 

A portréfilmek bemutatói vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.