2020. szeptember 30. | 17.30 – Dárday István és Szalai Györgyi 80

A rendezvény elmarad!
A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszönti Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját 80. születésnapjuk alkalmából.

2020. szeptember 25. | 19.30 – Farkas Ferenc-emlékhangverseny

A hangverseny elhalasztásra került! Egy későbbi időpontban lesz pótolva.
Farkas Ferenc
zeneszerzőre, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjára emlékezünk. Az MMA Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a Pesti Vigadó dísztermében.

2020. szeptember 23. – november 18. – Végh András 80

Végh András (1940–) festőművész kiállítása a Vigadó Galériában az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében. Kurátor: M. Novák András képzőművész. A kiállítást Zalán Tibor költő nyitja meg szeptember 22-én.

2020. szeptember 22. | 17.00 – Hager Ritta kiállítása Esztergomban

Hager Ritta textilművész, a nemzet művésze Kegyelem című kiállítása október végéig látható az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

„Műveinek metaforikus képi jelensége, elvonatkoztatott transzcendentális médiuma a sötétséget áttörő, a sötétségen átszüremlő, a sötétségből előderengő, a mű-közeget átitató fény, a felvillanó forrás, az éles sugár, az erőteljes nyaláb, a puha ragyogás, a mindent átható özön. A sejtelmességek és titokzatosságok eme kárpit-fényjelenségeit mélységesen mély csend övezi: az áhítat, a lélek, a meditáció, a megnyugvás csendje."  (Wehner Tibor)

2020. szeptember 19. | 19.00 – „Összemuzsikálni a nemzetet" | Halmos Béla-emlékkoncert

Idén június 4-én ünnepelte volna 74. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – hagyományteremtő céllal emlékkoncertet szerveznek.

2020. szeptember 18. | 19.00 – Rómeó és Júlia | bemutató a Pesti Magyar Színházban

Több mint fél év után William Shakespeare Rómeó és Júliájával nyit újra a Pesti Magyar Színház, a darabot szeptember 18-án mutatják be Eperjes Károly rendezésében.

2020. szeptember 18. – 2021. január 31. – „Mert nem lehet feledni…" | Emlékkiállítás a trianoni békediktátum 100. évfordulójára

A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról megemlékező kortárs iparművészeti kiállítás a Pesti Vigadóban várja a látogatókat, ahol mintegy félszáz képző- és iparművész ebből az alkalomból készült alkotásait mutatja be.

2020. szeptember 16. – október 18. – Totem | Püspöky István (1950–2018) grafikus- és festőművész emlékkiállítása

A múlt század hetvenes éveinek első felében induló magyar grafikusművész-nemzedék egyik, a közelmúlt négy és fél évtizedének meghatározó jelentőségű életművét építő tagja volt Püspöky István. Ez a grafikus-festő az ún. valóság elemeit és alakjait emlékszerűen megragadó és megidéző művészi kifejezés azon alkotója volt, akinek lírai árnyaltságú, expresszív hevülettel interpretált, szürreális látomásokkal áthatott művei a szimbólumok, a metaforák és az allegóriák világába emelkednek és ezáltal e szférákba kalauzolják műveinek szemlélőit is.

2020. szeptember 16. | 18.00 – Hitel-est

Kiss Benedek költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja könyvét mutatják be a MOM Kulturális Központban.

2020. szeptember 15. | 19:00 – Salome | operabemutató

A Magyar Állami Operaház évadát hivatalosan Richard Strauss Salome című operája nyitja Rátóti Zoltán rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével szeptember 15-én az Erkel Színházban.

2020. szeptember 13. – Orosz István mozgó- és állóképei

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember 13-án, vasárnap szerzői nap keretében mutatja be a magyar képzőművészet és animáció jelentős alkotója, a nemzet művésze Orosz István munkáit.

2020. szeptember 13. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A program elmarad!
A magyar dal napja 2008-ban indult útjára. A 2009. esztendőtől minden év szeptemberében rendezik meg, párhuzamosan több helyszínen, közöttük számos vidéki városban: önálló programot szervezett már Balatonfüred, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Komárom, Kecskemét, Miskolc és Várpalota is.
Budapesten 2018 óta minden évben a Pesti Vigadó is otthonául szolgál a sorozatnak: jeles énekeseink, színművészeink és hangszeres zenészeink korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költők verseire komponált dalaival. Idén 20. századi magyar költők megzenésített verseivel találkozhat a közönség az MMA Zeneművészeti Tagozatának dalestjén az MMA székházának Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2020. szeptember 11. ǀ 14.00 – Pannon Pantheon 2020 ǀ Utassy József-emlékkonferencia

Utassy József (1941–2010) Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja halálának tizedik évfordulója alkalmából rendeznek emlékkonferenciát Kaposváron. A rendezvény támogatója az MMA. Előadást tart többek között Szakolczay Lajos, az MMA levelező tagja.

2020. szeptember 11. – Közszolgálatiság – média – kultúra

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata egynapos konferenciája az MMA irodaházában. A konferencia logikai-tartalmi rendje szerint három részre oszlik: I. Az állami felelősség és szerepvállalás együttese: a közmédia; II. Nem állami szereplők és állami szerepvállalás; III. Médiaértés és kultúra, így az alkotmányos jogi szabályozottságtól, a közszolgálatiság elvein és gyakorlatán keresztül jut el a médiaszolgáltatás, médiatartalmak gyártásának kérdéseihez, a médiafogyasztás társadalmi szokásainak vizsgálatához.

2020. augusztus 20. | 15:00 és 19:00 – Puskás, a musical

A Puskás musical a legismertebb magyar ember – és, közvetve, minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat – történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket! A musical 1937 és 1960 között játszódik, Puskás 10 éves korától, amikor először igazolja le a Kispest, a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőig mutatja be a világ legnagyobb futballistájának életét.
A produkció a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

2020. augusztus 12. – szeptember 27. – Szabadjáték / Szobák

A Szabadjáték – II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállítás részeként megrendezett Szabadjáték – szobák című tárlat három térben kínál betekintést az itt kiállító művészek életművébe: benyithatsz a szobák ajtaján, belepillanthatsz privát terekbe, a közeli múltba, illetve az aktuális jelenbe, és besétálhatsz a valóságba.

2020. augusztus 8–20. – Györöki Nyári Tárlat: Lajta Gábor festőművész kiállítása

Lajta Gábor Munkácsy-díjas festőművész kiállítása a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban, Balatongyörökön.

2020. augusztus 4. | 17:00 – Jankovics Marcell, Trianon | finisszázs

Jankovics Marcell grafikusművész, animációsfilm-rendező Trianon című kiállítása augusztus 4-én zárul. A Pesti Vigadóban felállított tárlaton 170 grafikai alkotást mutatnak be a művésztől, a magyarság számára tragikus Trianon 100. évfordulójára emlékezve. A gúnyrajzok 1526-tól tekinti át a magyar történelem eseményeit, amelyek a trianoni békediktátumig vezettek, egészen azok napjainkra gyakorolt hatásával együtt. A záró rendezvényen beszédet mond dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Jankovics Marcell, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a tárlat kurátora.

2020. július 31. – augusztus 2. – Kastélykoncertek 2020 | Eszterháza szimfóniái XXII.

12 év – 21 hétvége – 92 szimfónia. Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között nagy jelentőségű Haydn-ciklust vitt végig Fertőd-Eszterházán, melynek keretében Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámnak megfelelő együttessel. 2019 óta e monumentális vállalkozás folytatódik a kastély falai közt.

2020. július 18. – szeptember 5. – Szabados Árpád: Teremtő eldöntetlenség | Csikász Galéria

Szabados Árpád Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagja eddig nem látott képeiből látható kiállítás a Csikász Galériában, Veszprémben. A Művészetek Háza kiállítása a „Teremtő eldöntetlenség/balatoni elégia" Szabados Árpád utolsó képciklusát mutatja be. Most látható először a teljes műegyüttes.

// ]]>