Ferencz Marcel tervezte az új budapesti úszókomplexumot

Aranyszínben hullámzó külső, egyedülálló panoráma, napelemes versenymedence, energiatermelő járda – a Ferencz Marcel által tervezett, 25 ezer négyzetméteres, nyolcmilliárd forintból felépülő angyalföldi uszoda a 2017-es junior és a 2021-es felnőtt világbajnokság helyszíne, és Budapest egyik látványossága lesz.
A Dagály-fürdőnél felépülő úszópalotában a rangos nemzetközi viadalok megrendezésére is alkalmas versenymedencék mellett tanmedence is lesz, melyben a gyerekek ismerkedhetnek az úszás alapjaival.



A normál esetben 5000 férőhelyes lelátót a 2021-es világbajnokság idejére mobillelátókkal 18 ezer fősre bővítik. A versenymedence fölötti tetőt el lehet húzni, így nyáron teljesen nyitottá válik az épület. A Dagály-komplexum sokkal több lesz egyszerű uszodánál, a Duna-parton ugyanis egy 21. századi rekreációs paradicsom épül, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. Az aranyszínű, hullámzó épülethomlokzat kétszer két méteres résein át egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra: az Országháztól a Gellért-hegyen át, a Budai Vár, a Mátyás-templom és a teljes Margitsziget irányába, egészen a Pilis-vonulat végéig.
Ferencz Marcel vezető tervező külön hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a napenergia alkalmazására. Még a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd, így az sem vész kárba. Sőt, a látogatók maguk is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez, ha végigsétálnak az energiatermelő járdákon.
„Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága" - mondta Vígh László kormánybiztos. "A tervek elkészítésekor két nagyon fontos szempontot tartottunk szem előtt. Először is, tisztában vagyunk vele, hogy ebben a létesítményben kell megrendeznünk a világ harmadik legrangosabb sporteseményét, így sok tízezer szurkoló, és több száz millió tévénéző számára ez az uszoda egyet jelent majd Budapesttel és Magyarországgal. A Dagály-komplexum azonban nemcsak erre a néhány hetes időszakra épül, hanem évtizedeken keresztül szolgálja majd a vizes sportokat, illetve a környéken élő családokat. Olyan úszópalotát építünk, amelyiknek az egész világ a csodájára jár majd" – mondta Vígh László kormánybiztos.
Forrás: MTI, Origo

2014. február 12.  |  ferencz marcel