Esemény - bal kép

11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

www.kaff.hu

2013. június 19–23.


Nagyobb térképre váltás

KAFF 2013 – Az animáció ünnepe Kecskeméten

Kecskemét újra az animáció fellegvárává vált öt napra, június 19. és 23. között tizenegyedik alkalommal kapott otthont az alföldi városban az animációs filmek fesztiválja. Nyolcadik alkalommal pedig az egész estés európai animációs filmek szemléjét rendezték meg. Videoriport.
Az elhatározás, hogy a magyar animációnak és egyben Kecskemét városának fesztivál kell, már negyven éve, a Pannónia Stúdió kecskeméti műterme megalakulásakor megszületett, abban a korszakban, amelyet a magyar animációs filmgyártás aranykoraként szokás definiálni. Az 1971-ben alapított műterem és a dinamikusan fejlődő megyeszékhely által közösen szervezett első hazai animációs filmszemlére azonban a nyolcvanas évek közepéig, egészen pontosan 1985-ig várni kellett.
A szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már nemcsak a legfrissebb hazai alkotások bemutatására korlátozódott, hanem egyre több, külföldi filmeket is bemutató programmal bővült, 1996-tól pedig külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek.
2005-ben a korábban háromévente megrendezett KAFF biennálévá avanzsált. A 2011-ben megrendezett jubileumi tizedik fesztivált igazi ünnepi hangulat és program jellemezte. 2013. június közepén pedig ismét itt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (június 19–23.), hogy bemutassa és vendégül lássa a magyar és a nemzetközi animáció színe-javát a hazai és az európai animációs filmek ünnepén.
 
A június 19-i megnyitón dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Szőcs Géza, világkiállításért felelős kormánybiztos arról beszélt, ha felállítjuk a magyar kulturális értékkatasztert és megnézzük, milyen művészeti területeken vagyunk a világelitben, akkor a következőket említhetjük: a magyar zene, a mozgásművészet, a fotográfia és az építészet kétséget kizáróan világszerte ismert és elismert, képviselői a világ legjobbjai közt vannak. És ebbe a társaságba sorolhatjuk az animációt is, amiben szintén kulturális nagyhatalom vagyunk. Ha rajta múlna, a kultúrára rendelkezésre álló pénzeket ezen értéksorrend figyelembe vételével osztaná ki a jövőben, ami kétségkívül átrendezné a jelenlegi finanszírozást. Mikulás Ferenc fesztiváligazgató munkáját is dicsérte, aki a nehéz általános pénzügyi helyzetben is meg tudja teremteni ezt a jól szervezett, nívós, mégis családias hangulatú fesztivált.
A megnyitón átadták a fesztivál életműdíját: ezt Lőcsei Gabriella televíziós jegyzetíró, publicista érdemelte ki.
 
Idén a 174 nevezett hazai alkotásból 23 egyedi rövidfilm, 19 televíziós sorozatepizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció (reklám, főcím, szignál), valamint 41 diákfilm versenyez a díjakért. A diákfilmek megszaporodása, teljes jogú jelenléte ismételt reményteli jele annak, hogy a beérkezett, érett nemzedék mellett az új alkotói gárda is jelen van Kecskemét, azaz a szakma figyelmének fókuszában. A mezőnyben ott találjuk a korábbi fesztiválsikerek alkotóit, új filmmel versenyez mások mellett Ulrich Gábor, M. Tóth Éva, Tóth Pál, Szoboszlay Péter, Horváth Mária, Nagy Lajos, Szilágyi Varga Zoltán, M. Tóth Géza, Krizsanics Antonin, Richly Zsolt, Gyulai Líviusz, Igor Lazin (reklámmal). A megkedvelt sorozatok közül új epizóddal van jelen a Nyuszi és Őz, a 100 éve történt, A Négyszögletű Kerek Erdő, A világlátott egérke, a Bogyó és Babóca, a Magyar népmesék, a Mesék Budapestről. És új sorozat mutatkozik be Egy komisz kölyök naplója címmel, rögtön két epizóddal. A legjobbakról döntő öttagú nemzetközi zsűri elnöke Sayoko Kinoshita, a Hirosimai Animációs Filmfesztivál igazgatója. Tagjai között találjuk Buglya Sándor rendezőt és Orosz István Kossuth-díjas grafikust, animációsfilm-rendezőt. (Az előzsűriben egy másik MMA-tag, Haris László fotóművész is helyet kapott.)
 
Az európai egész estések 8. fesztiválja szinte csupa nemzetközi sikert, fesztiválkedvencet hoz a magyar közönség elé.
A nemzetközi versenybe nyolc játékfilm került, ötöt információs vetítésen mutatnak be, illetve öt tévés rövidfilm versenyen kívül, a műfaj két képviselője pedig az információs programban kapott helyet.
A franciák szépen tartják az elsőséget, a mesekönyv-adaptációs Ernest és Celestin tavaly Cannes-ban kapott díjat, majd megkapta a legnagyobb francia filmdíjat, a Césart is.
Césarra jelölték A festmény című francia, egész estés animációt is. Az Európai Filmdíjra jelölték a megindító spanyol történetet, a Ráncokat, míg a Crulic – A túlvilágba vezet át című román–lengyel animációs dokumentumfilm egy ártatlanul börtönre ítélt rabról Annecyben kapott fődíjat.
Annecy közönségdíjasa is látható Kecskeméten: a belga Örökbeadható egy Belgiumban örökbefogadott koreai gyerek életét idézi fel. A film noir szintén képviselteti magát a mezőnyben, a képregényből készült cseh Alois Nebel című mozidarab elnyerte az Európa Filmdíjat. Van még dán 3D-s kasszasiker is a mezőnyben: a Ronal, a barbár családi film, és a versenymezőnyt erősíti Jankovics Marcell a már szerte a világban vetített, nagyszabású animációja, Az ember tragédiája is.
 
Kísérőprogramként panoráma vetítések (pl. zsűritagok filmjeiből), retrospektív vetítések (például: Foky Ottó, Ternovszky Béla) és érdekesnek ígérkező kiállítások (pl. Magyar népmesék, Tihanyi rege) is színesítik a kínálatot.
 
A vetítések alapvetően két helyszínen: az Otthon Moziban és a Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban zajlanak, de a Városháza udvarán is találunk a programokhoz kapcsolódó szabadtéri vetítéseket.
 
A 2013-as 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.





* * *
A 11. KAFF számos elismerése közül végül a nagydíjat, továbbá a filmkritikusok díját Csáki László kapta a My Name is Boffer Bings című alkotásáért. A krétaanimációs rövidfilm négy évig készült, Csáki minden kockáját kézzel rajzolta meg. A legjobb televíziós sorozat díját Gyulai Líviusz érdemelte ki (Egy komisz kölyök naplója / Fifi), a legszínvonalasabb képi formanyelvért különdíjban részesült Ulrich Gábor a Mit kell tudni a kutyaidomításhoz? című animációjáért. A legjobb 3D-s alkotás díját a korábban több Magyar népmesék epizódot is készítő Horváth Mária kapta A négyszögletű kerek erdő / Maminti, a kicsi zöld tündér című munkájáért, a közönségdíjat a Magyar népmesék sorozat Az elégedetlen fazék című epizódjáért Nagy Lajos érdemelte ki. A legjobb rövidfilm Vácz Péter Nyuszi és Őz című diplomafilmje lett. A legjobb televíziós animációs játékfilmért járó díjat a A gruffaló gyermeke (The Gruffalo's Child) című angol film kapta, rendezői Weiland Johannes és Heidschötter Uve.
A legjobb egész estés film Jean-Francois Laguionie A festmény (The Painting) című munkája lett, Kecskemét város díját a spanyol Ignacio Ferreras Ráncok (Wrinkles) című alkotása kapta. A zsűri kiemelt dicséretben részesítette Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét.