MMA-portréfilmek 2020 második félévében

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia évek óta futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók. Ebben a cikkben a júliustól decemberig terjedő bemutatókról adunk tájékoztatást, de az itt ismertetett bemutatókon és ismétléseiken túl a Duna World tv-csatorna „járványügyi" műsorstruktúrájában is rendszeresen műsorra tűz naponta egy-egy, már a korábbi években vetített MMA-portrét. 2020 második fele az idén 65 éves Juhász Zoltán népzenész portréjával indul, szintén kerek születésnapjához közel eső időpontban kerül adásba Tóth György fotóművész (75), Szörényi László irodalomtörténész (75), Szalai Györgyi dokumentumfilmes (80), Ablonczy László kritikus (75) és Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész (80) portréja, az „in memoriam" filmek közül Gion Nándor (1941–2002) és Bertha Bulcsu (1935–1997) írókra emlékezünk.
2020. július 5. – Juhász Zoltán
 
Aki dudás akart lenni
Portréfilm Juhász Zoltán népzenészről
rendező: Szomjas György, operatőr: Dénes Zoltán
Egy gyimesi furulyás játéka nyitott kaput az addig és azóta is villamosmérnökként (is) működő fiatalember számára a népzene és a népzene kutatása felé.
MMA 2019, 52'03"
 
2020. július 12. – Gion Nándor (in memoriam)
 
In memoriam Gion Nándor
rendező: András Ferenc, operatőr: Bonta Zoltán, Mátraházi Márk
A 20. század utolsó évtizedei magyar prózairodalmának egyik legfontosabb alkotójáról a filmben mások mellett megszólal dr. Horváth Futó Hargita irodalomtörténész, Sára Sándor filmrendező és Temesi Ferenc író, műfordító.
MMA 2019, 52'56"
 
2020. július 19. – Hőna Gusztáv
 
Fújj szabadon…
Portréfilm Hőna Gusztáv harsonaművészről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
A portréfilmből a magyar harsonások fejedelmeként számontartott, a hazai és nemzetközi szinten is egyaránt elismert harsonaművész munkásságát ismerhetjük meg.
MMA 2019, 52'07"
 
2020. július 26. – Dobozy Borbála
Mindennek ideje van
Portréfilm Dobozy Borbála csemballóművészről
rendező: Mohácsi Szilvia, operatőr: Szögi László
„Hogy mit tartok legfontosabbnak az életben? A tiszta lelkiismeretet és az igaz emberi kapcsolatokat" – vallja Dobozy Borbála, akinek életében és művészetében meghatározó szerepe van Johann Sebastian Bach zenéjének.
MMA 2019, 51'57"
 
2020. augusztus 2. – Döbrentei Kornél
 
Megmaradni…
Portréfilm Döbrentei Kornél íróról
rendező: Bozsogi János, operatőr: Mike László
„Ez a tét: megmaradni" – vallja az író, költő, újságíró. Portréja bemutatja sokoldalú személyiségét – a gyerekversek, regények, karcos politikai esszék, tanulmányok szerzőjét.
MMA, 2019, 52'45"
 
2020. augusztus 9. – Tóth György fotóművész
 
Ott van a saját világom
Fragmentumok Tóth György életétől és munkásságáról
rendező: Gulyás Gyula, operatőr: Tóth Dávid, Pogonyi Dávid, Pápai Gergely, Gulyás Gyula

A művész többek között a többszörös expozíció alkalmazásával jutott el a külső világ szociografikus ábrázolásától a benne élő férfiak és nők teret és időt egyaránt megragadni képes portréinak, „testképeinek" megteremtéséig.
MMA, 2019, 51'

2020. augusztus 16. – Istvánfi Gyula
 
Egy veszendő világról van szó…
Istvánfi Gyula építészettörténész
rendező, forgatókönyvíró: Mohi Sándor
operatőr: Dömötör Péter, Tóth Péter Pál, Balog Gábor
A portré Istvánfi Gyulának az egyetemes, a magyar és a népi építészettörténet terén végzett iskolateremtő tudományos, kutatói és tanári munkásságát mutatja be.
MMA, 2016, 52'

2020. augusztus 23. – Szörényi László

Mackók a könyvtárban Portréfilm Szörényi László irodalomtörténészről
rendező: Surányi András, operatőr: Surányi Ádám, Kiss Richárd
A portréfilm Magyarország egykori római nagykövetének izgalmas személyiségéből, magával ragadó életkedvéből és egyedülálló szakmai tevékenységéből ad ízelítőt.
MMA 2019, 51' 55"
 
2020. augusztus 30. – Szalai Györgyi

Egy egyedi eset
Szalai Györgyi portré
rendező: Fekete Ibolya, operatőr: Gózon Francisco, Pap Ferenc
A dokumentum-játékfilmes irányzatot megteremtő „Budapesti Iskola" kiemelkedő alakját, Dárday István alkotótársát születésnapján köszöntjük.
MMA, 2016, 52'

További portréfilmek:

A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.
Több portréfilm itt teljes egészében is visszanézhető: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/