53 filmtörténeti klasszikus a Vajdaságban

16 település,18 hírneves vendég

Szeptember 22. és 26. között Szabadkától Székelykevéig 16 település látja vendégül a Magyar Művészeti Akadémia Sára Sándor kezdeményezésére összeállított filmtörténeti válogatását. A filmvetítéseket több alkalommal beszélgetések követik.



Találkozhatunk Szabadkán Bodrogi Gyulával, aki Jancsó Miklós Oldás és kötés című filmjének vetítése kapcsán érkezik a Lifka Art Moziba, Magyarkanizsán és Nagykikindán Makk Károllyal, a Szerelem és a Liliomfi bemutatásakor, Sára Sándorral Zentán és Magyarkanizsán a Feldobott kő, valamint a Szindbád című filmek után. Jeles filmesztéták, írók osztják meg velünk emlékeiket régi forgatásokról, azokról az alkotókról, akik már nem lehetnek közöttünk.

A részletes program letölthető innen.

A 53 magyar film válogatás nemcsak a toplistás klasszikusok – Emberek a havason, A tanú, Körhinta, Hannibál tanár úr, Tízezer nap, Szindbád, Szerelem, vagy a Mephisto, de a nagy mozisikerek (Hyppolit, a lakáj, Egy magyar nábob, A tizedes meg a többiek) és filmtörténeti csemegék, így Dárday István Jutalomutazása és Bódy Gábor Psychéje is. A magyar film századvégi megújulásának bizonyítékaként a félszáz mű között szerepel ugyanakkor többek között Az én XX. századom, a Woyczek és Tarr Béla Sátántangó című munkája. Ahogyan a körkérdésekre adott válaszok, úgy természetesen ez az összeállítás sem etalonértékű, sok szempontból akár vitatható is, de arra mindenképp alkalmas, hogy bizonyítsa a magyar filmművészet folytonosságát, tartalmi és formai megújulását.

A filmeket – az azonos szavazatot kapott filmek száma miatt ötvenhármat – nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012 novemberétől filmklubban vetített. Ezzel párhuzamosan, más sorrend szerint a Duna Televízió is bemutatta a válogatást. Tizenhárom vidéki nagyvárosban vetítették a Szőts István nyomában című blokkot, valamint egy válogatást az 53 magyar filmből és friss, külföldi alkotásokból, melyek tematikailag kapcsolódnak a magyar klasszikusokhoz: itt szerepel többek között A bőr, amelyben élek, a Semmit magamról és A messzi dél vadjai.

A vetítéssorozatot a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Regionális Kreatív Műhely (Magyarkanizsa), a Cnesa OMI (Magyarkanizsa) szervezi. Támogatók: Magyar Művészeti Akadémia (Budapest) (főtámogató), Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság (Újvidék), Magyar Nemzeti Tanács (Szabadka)

A program főkoordinátora Bicskei Zoltán filmrendező, az RKM igazgatója. Sajtóanyag: Török Máté (MMA) Kópiák: Deli Éva (MANDA). Vendégek előszervezése: Tóth Klára (MMA)
Kapcsolat: Bicskei Zoltán (+381-24/875-144, +381-24/487-9200, direktornjrkm@sks.co.rs) és Gondi Martina (+381-24/816-790, martina@vmmi.org)

letölthető plakát


2014. szeptember 15.