Bemutatták a Tamási Áron albumot

Százhuszonöt éve, 1897-ben született Erdélyben Tamási Áron Kossuth-díjas író, aki pályakezdése óta az egyik legnépszerűbb és legszeretettebb alkotónk. A székely-magyar író születésének közelgő évfordulójára közel háromszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötetet jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia. Az életrajzi mű az író feljegyzéseit, naplójának részleteit is tartalmazza, valamint áttekinti színpadi műveinek előadásait, így a könyvből nemcsak az író életéről tudhatunk meg számos információt, de arról is, milyen volt a huszadik századi erdélyi és magyarországi kulturális, benne az irodalmi, színházi élet. Az MMA Kiadó március 31-i könyvbemutatóján az olvasók a kötet összeállítói, Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész és A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke segítségével tekinthettek bele a különleges írói világba.
2022. április 1.

Kiállítással emlékezik Ottlik Gézára az MMA

A 110 éve született Ottlik Géza, a 20. század kiemelkedő írója emléke előtt tiszteleg az életpályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablókiállítással a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás a nyár közepéig Budapesten, az MMA Bajza utcai irodaépületének Andrássy út felőli kerítésén látható, valamint június 9-től Kolozsváron, a Bánffy-palota fedett udvarán. A 15 tabló az író életét követi végig a gyerekkortól az elmúlásig, s közben több fontos idézetet olvashatunk Ottliktól.

2022. május 9.

Bemutatták a Mács József íróról készült monográfiát

A felvidéki Bátkában mutatták be április 29-én Mihályi Molnár László Mács József íróról készült monográfiáját, amely az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Mács József munkásságát többek között a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték 2014-ben, illetve az Elcsatolt vagon című regényéért megkapta 2015-ben Az év legjobb könyve nívódíjat, az MMA Irodalmi Tagozatának Díját. A könyvet a szerzőn kívül Vári Fábián László költő-író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és a monográfia szerkesztője, Ács Margit író mutatta be, akik az MMA ajándékaként 50 kötetet is átadtak a településnek.

2022. április 29.

A vakok és gyengénlátók taníttatását segíti díjával Ferenczes István

A székelyudvarhelyi vakiskola létrehozására ajánlotta fel a Prima díjjal járó pénzjutalmat Ferenczes István költő, az MMA rendes tagja. A Csíkszeredában élő költő, író és publicista tavaly év végén nyerte el a díjat, és az ezzel járó 5 millió forintot teljes egészében felajánlotta az erdélyi magyar vakiskola létrehozására. A nagy értékű felajánlásról közösségi oldalán számolt be az iskola létrehozásán munkálkodó Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület (EMLE).

2022. február 9.

Elindult a Tamási Áron-emlékév

Tamási Áron (1897–1966) Kossuth-díjas erdélyi magyar író születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az emlékév fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, lebonyolítója a Magyarság Háza. A projekt vezetője A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, aki „civilben" a megemlékezést kezdeményező Tamási Áron Közalapítvány elnöke. A Tamási-emlékév – melynek programjaiba a Magyar Művészeti Akadémia is bekapcsolódik – hivatalosan a magyar kultúra napján vette kezdetét, nyitó eseményét Marosvásárhelyen tartották.

2022. január 24.

„A legnagyobb dolog: világot teremteni"

Könyv Tamási Áronról

A Magyar Művészeti Akadémia első gyűjteménye jelent meg a Kossuth-díjas erdélyi magyar íróról, Tamási Áronról (1897–1966). A klasszikus történeti felépítést követő kötet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, illetve számos színház közreműködésével rendelkezésre bocsájtott, soha nem látott képanyaggal teszi színesebbé, érzékletesebbé a székely író életművét. Az életrajzi kordokumentum Tamási Áront most művein, szépirodalmi alkotásain, színpadi figuráin, a 20. század krónikáján keresztül szólaltatja meg. Az MMA Kiadó gondozásában, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Tamási Áron Közalapítvány együttműködő partnerségével megjelent album az eddigi recepciót az író kézirataival, jegyzeteivel, naplójával és színjátékaihoz írt kommentárjaival bővíti.

2022. január 4.
Utolsó