MMA-portréfilmek 2019 nyarán és őszén

Folytatódik és nyáron sem tart szünetet a Magyar Művé­sze­ti Akadémia portrésorozata a köztelevízióban. A nézők hetente olyan akadémikus és nem akadémikus művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek továbbra is az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. Cikkünkben a júliustól decemberig terjedő bemutatókról adunk tájékoztatást.
A júliust Mács József író portréjának bemutatója nyitja, akinek művei Trianon árnyékában születtek, és mások mellett megismerhetik a nézők a szintén felvidéki Nagy János szobrászművész munkásságát is. Hatvan éve indult a "Kilencek" költőcsoport – a Kiss Benedekről szóló portréfilm ezt az irodalomtörténeti eseményt is feleleveníti. A népművészek közül Galánfi András és Szatyor Győző portréja kerül képernyőre, M. Novák András festőművészhez pedig Gulyás János filmje segítségével látogathatunk. Az évet Sass Sylvia operaénekes és Reviczky Gábor színművész portréfilmje zárja.

 

2019. július 7. MÁCS JÓZSEF

Trianon harangjai
Portré Mács József felvidéki magyar íróról
rendező: Bozsogi János, operatőr: Mike László
A 2017. augusztus 31-én elhunyt író élete és művészete a jövőnek is szóló mementó a felvidéki magyarságnak a trianoni diktátummal, majd a párizsi békeszerződéssel megpecsételt sorsáról.
MMA, 2017, 50'45"
 

2019. július 14. FORINTOS KÁLMÁN

Egy úr Firenzéből
Portré Forintos Kálmán ipari formatervezőről
rendező, operatőr: Lakatos Iván

Tervezett televíziókészüléket, asztali számológépet, kameraállványt és falicsengőt, dolgozott tervezőgrafikusként, az utóbbi években pedig maketteket, történelmi diorámákat készít.
MMA, 2018, 51'40"

2019. július 21. KISS BENEDEK

„Pályámat megfutottam..."
Portréfilm Kiss Benedek költőről
rendező: B. Révész László, operatőr: Nádorfi Lajos

Elsőként a Kilencek költőcsoport Elérhetetlen föld (1969) című antológiájában jelentkezett verseivel, majd a Költők egymás közt című antológiában is szerepelt. A portréfilm feleleveníti költői indulását, megélhetésért folytatott küzdelmét és pályája kiteljesedését.
MMA, 2018, 50'43
 

2019. július 28. NAGY JÁNOS

Az ősök lovain
Nagy János szobrászművész arcképe
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos

Munkássága felöleli a szobrászat számtalan ágazatát: a kisplasztikáktól kezdve a monumentális kompozíciókon át a térbe állított domborművekig számtalan alkotást köszönhetünk neki.
MMA, 2018, 52'10"
 

2019. augusztus 4. SZATYOR GYŐZŐ

Hagyomány, mesterség, művészet
Szatyor Győző fafaragó, népművész
rendező: Babiczky László, operatőr: Surányi Ádám, Kiss Richárd

A népi iparművész szülőföldje, az Ormánság népművészeti motívumait gondolja újra fafaragásaiban, festett templomi kazettáiban, játszótereiben és épületeiben, amelyekkel évtizedek óta gazdagítja szűkebb pátriáját.
MMA, 2018, 51'13"
 

2019. augusztus 11. GALÁNFI ANDRÁS

A Mester Úr
Portréfilm Galánfi András fafaragó művész pedagógusról
rendező: Sáfrány József, operatőr: Karácsony Sándor

A művész az 1973-as első Tokaji Táborra és a Nomád Nemzedék indulására emlékezik. Beszél mesterségről, talentumról, küldetésről, és bemutatja az 1993-ban alapított, azóta is egyedülálló Népi Kismesterségek Szakiskoláját.
MMA, 2017, 52'00"
 

2019. augusztus 18. M. NOVÁK ANDRÁS

Hívószava a hal
Portréfilm M. Novák András festőművészről
rendező-operatőr: Gulyás János

A film a művész útját a hagyományos festői eszközökkel készített realista képektől a pop-artos humántapétákon át a mai, Wehner Tibor szavaival „meditatív árnyaltságú és –  helyenként provokatív – szintetizáló érvényű" képteremtésig követi nyomon.
MMA, 2018, 52'27"

2019. augusztus 25. ROHONYI ANIKÓ

Öröménekes
Filmportré – Rohonyi Anikó operaénekes
rendező–operatőr: Tomcsányi Vilmos

A portréfilm archív színpadi felvételekkel és pályatársak, kollegák megszólaltatásával  a Hunyadi László La Grange-áriájával induló, s az operairodalom legnagyobb drámai szoprán főszerepeit felvonultató operaénekes pályáját mutatja be.
MMA, 2018, 51'54"
 

2019. szeptember 1. SZAKOLCZAY LAJOS

Határtalan
Portréfilm Szakolczay Lajos kritikusról
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor

Egy, a kortárs hazai és határon túli magyar irodalomon kívül a színház- és képzőművészettel is hasonló szenvedéllyel és elmélyültséggel foglalkozó írástudó portréja.
 

2019. szeptember 8.  P. BENKŐ ILONA 

A kerámia véleménye
Portréfilm P. Benkő Ilona keramikusművészről
rendező: Moldoványi Judit, operatőr: Lakatos Iván

A keramikusművész akár a modern, magastűzben égetett és kemencében redukáló technikát, akár az ősi japán raku-technikát használja, mindig az anyag „akaratát" hagyja érvényesülni.
MTV 2018, 51'15"
 

2019. szeptember 15. GULYÁS GYULA

Tényleg vérre ment
Portréfilm Gulyás Gyula filmrendezőről
rendező, operatőr: Tóth Péter Pál

A magyar dokumentumfilm emblematikus alakja műveiben a nehéz körülményekkel is dacolva állított emléket a 20. századi magyar történelem „megalázott és megszomorított" áldozatainak.
MMA, 2019, 52'51"
 

2019. szeptember 22. ZAKARIÁS ATTILA

Csűrből imaház
Portréfilm Zakariás Attila építészről
rendező: Szalay Péter, operatőr: Szalay Péter, Nagy Ernő HSC

A neves építész szülőföld iránti szeretetéről nemcsak a Székelyföld népi építészetének évtizedekig tartó dokumentálásával, hanem alkotói pályája minden állomásán tanúbizonyságot tesz.
MMA, 2018, 50'58"
 

2019. szeptember 29. TÖRÖK LÁSZLÓ

Nem szeretem, hogyha bepózolnak
Filmportré Török Lászlóról
rendező: Gulyás Gyula, operatőr: Tóth Gergely, Pápai Gergely, Gulyás Gyula

A magyar fotográfiai élet fontos szereplője. Félszáznál több hazai és külföldi kiállításon vett részt, számos díjat is nyert. Az első magán kisgaléria, a Pajta Galéria alapítója Salföldön.
MMA, 2015–2017, 51'
 

2019. október 6. – KODOLÁNYI GYULA

A létezés szakmában dolgozom
Portréfilm Kodolányi Gyula költőről
rendező: Keserü Judit, operatőr: Sibalin György

A portréfilm bemutatja a magyar kultúra és közélet kiemelkedő alakját, különös tekintettel a természethez fűződő kapcsolatára és a pályáját meghatározó függetlenségi és megismerési vágyára.
MMA 2018, 53'52"
 

2019. október 13. – CSERNY JÓZSEF

In memoriam Cserny József
rendező: Bonta Zoltán, operatőr: Mátraházi Márk, Bonta Zoltán, Csepregi Hajdú Gáspár

Pályatársak és különböző művészeti ágakhoz tartozó alkotóművészek emlékeznek vissza a Zsennyei Műhely szellemi atyjára, egyik alapítójára, Cserny József tervezőművészre.
MMA, 2018, 52'00"
 

2019. október 20. DÁVID GYULA irodalomtörténész

Néhány mondat a szabadságról
rendező: Szalay Péter, operatőr: Szalay Péter, Nagy Ernő, Dobondi Lehel

Dávid Gyula, a 90 éves irodalomtörténész az erdélyi '56-os események és megtorlások elszenvedőjeként a korszak elsőszámú krónikásává vált. A film ennek a máig feldolgozatlan drámai eseménysorozatnak a bemutatása mellett egy példaértékű ember portréját is megrajzolja.
MMA, 2019, 52'
 

2019. október 27. LUGOSSY LÁSZLÓ

Kézjegy Lugossy László filmrendező
rendező: Medgyesi Gabriella, operatőr: Beck György, Fuchs Máté

A Duna Televízióban készült portréfilmmel a 80 éves Lugossy Lászlót köszöntjük, aki mesterei, alkotótársai, filmjei mellett felidézi a Magyar Film- és TV-Művészek Szövetsége főtitkáraként, majd a Duna Televízió alelnökeként a szakmában eltöltött évtizedeket is.
Duna TV, 2009, 56'25"
 

2019. november 3. MAKKAI ÁDÁM

„A Rettenetes Csíkhágói Zaddam"
Makkai Ádám író, költő, műfordító portréfilmje
rendező: Bozsogi János, operatőr: Mike László

Makkai Ádám életműve nagy részét hazájától távol alkotta: műfordítóként a magyar líra legszebb 1000 versét rendezte kötetbe, nyelvészként idiómaszótárt szerkesztett Amerikában, magyar nyelvű költészete pedig a kortárs magyar irodalmi kánon része.
MMA 2018, 55'00"
 

2019. november 10. KOKAS IGNÁC (in memoriam)

A Soha, a Mindig és a Pillanat
rendező–operatőr: Tóth Tamás

Az emlékfilm az archív felvételeken megszólaló vallomástöredékeket képi-zenei-verses kompozíciókkal egybefűzve rajzolja meg Kokas Ignác festőművész pályaívét.
MMA, 2018, 52'00"

 

2019. november 17. HORVÁTH  PÉTER

Horváth Péter fotóművész
rendező: Wekerlei Varga Géza, operatőr: Nagy András

A művész gondolatai, barátok, pályatársak méltatásai és a negyven év alatt készült képek egymást kiegészítve és erősítve tanúskodnak egy, a fényképezés eszközeinek és technikáinak változásai ellenére is koherens életműről.
MMA 2018, 52'00"
 

2019. november 24. TURÁNYI GÁBOR

A dialógus építésze
Portréfilm Turányi Gábor építészről
rendező-operatőr: Karácsony Sándor

Harmincöt éves volt, amikor átvehette az Ybl Miklós-díjat; hitvallása, hogy ne legyen saját stílusa, azaz ne legyen könnyen felismerhető. Harmincöt éve áll a katedrán, és tanítja a jövő nemzedékét, akiktől – elmondása szerint – ő maga is sokat kap.
MMA. 2019, 52'


2019. december 1. BUGLYA SÁNDOR 

Akár kamerával, akár kamera nélkül
Buglya Sándor filmrendező portréja
rendező, operatőr: Tóth Péter Pál

Buglya Sándor több száz filmet rendezett, hazai és külföldi egyetemeken oktatott, évtizedek óta tagja, tisztségviselője különböző művészeti szervezeteknek, producere számos filmnek – nem életmű építése a célja, hanem minden élethelyzetre a pozitív, adekvát, aktív reagálás.
MMA, 2018, 52'38"
 

2019. december 8. SAPSZON FERENC

„Hogy életük legyen, s bőségben legyen"
Portréfilm Sapszon Ferenc karnagyról
rendező-operatőr: Pintér András

„Az tud gyújtani, aki maga is ég" – vallja Sapszon Ferenc karnagy, zeneszerző, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója. A filmben megszólalnak egykori pályatársai, tanítványai, valamint a Kórusiskola egykori diákjai is.
MMA, 2018, 50'
 

2019. december 15. BOCSKAY VINCE

A groteszk fejedelem
Portré Bocskay Vince szobrászművészről
rendező: Sáfrány József, operatőr: Karácsony Sándor

A portréfilm sorra veszi az alkotó nevezetesebb kisplasztikáit, groteszk ihletésű munkáit, köztéri szobrait, köztük Márton Áron püspök nagy műgonddal elkészített kolozsvári szobrát is, amelyet Funar polgármester bukásáig nem engedtek fölállítani.
MMA, 2019, 52'00"
 

2019. december 22. SASS SYLVIA

Szivárvány havasán
Mesterkurzus Sass Sylviával
rendező, operatőr: Nagy Ernő

Sass Sylvia varázslatos hangján és kivételes színészi kifejezőerővel jelenítette meg az operairodalom nagy szopránszerepeit itthon és a világ leghíresebb operaházaiban, s kiemelkedő művészetét a legjelentősebb lemezcégek felvételei is megörökítették. Az utóbbi években – a mellett, hogy fiatal énekeseket tanít és nemzetközi mesterkurzusokat tart – egyre többet fest és ír.
MMA, 2018, 52'37"
 

2019. december 29. REVICZKY GÁBOR

Revi – „Nem lehet a színészetet abbahagyni…"
Portréfilm Reviczky Gábor színművészről
rendező-operatőr: Dala István

Reviczky Gábor színművész életének és pályájának legfontosabb helyszínein – Tatán, a Vígszínházban és Ráckevén – idézi fel a gyermekkorát és legemlékezetesebb színpadi és filmszerepeit.
MMA, 2018, 52'39"


A további várható portréfilmek, bemutatási időrendben:
  • Ferenczes István költő
  • Konok Tamás festőművész
  • Láng Gusztáv irodalomtörténész
A portréfilmek bemutatói mindig vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.
A már bemutatott portréfilmek itt visszanézhetők: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/