fotó: zugloifilharmonia.hu

Hatvanéves a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar

A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar ősszel ünnepli fennállásának 60. jubileumát. Az évforduló alkalmából két ünnepi hangversenyt rendeznek. Az elsőre szeptember 14-én vasárnap 18 órakor a Zeneakadémián, a másodikra október 4-én a Budapesti Kongresszusi Központban kerül sor.
A Zuglói Filharmónia 1954-ben alakult István Zenekar néven az akkori I. István Gimnáziumban Záborszky József vezetésével. Az István Zenekar először 1958-ban, majd az épület felújításáig minden évben bérleti sorozatot rendezett a Zeneakadémián. Hamarosan Ferencsik János is bekapcsolódott a munkájukba, a művész haláláig vendég karmestere maradt a zenekarnak.
Hatvan év alatt olyan világhírű karmesterek dirigálták az együttest, mint Kobayasi Kenicsiró, Jurij Szimonov, Vashegyi György, Medveczky Ádám vagy Alexander Mayer. A Zuglói Filharmónia 52 évig ifjúsági zenekarként működött, majd 2006-ban Zugló önkormányzatának támogatásával hivatásos együttessé vált. Az ezredfordulón Magyar Örökség díjat, 2011-ben Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet kapott.
A zeneiskolai hálózat létrehozásakor, 1968-ban kézenfekvő volt, hogy az István gimnázium adjon helyet a kerületi zeneiskolának is, és mivel a zenekar tagjai közül sokan választották a muzsikus pályát, megalapították a zeneművészeti szakközépiskolát.
A Zuglói Filharmónia idén is több sorozattal készül: a Gaudeamus bérletet szombat délutánonként a Zeneakadémián rendezik meg, azért ebben az időpontban, hogy az iskolás korosztály is könnyen eljuthasson rá. Ennek november végi hangversenyét egy – Záborszky Kálmán karmester és művészeti vezető által – kivételes pillanatnak nevezett esemény előzi meg: Sir Simon Rattle látogat hozzájuk a Berlini Filharmonikusokkal, és budapesti koncertjük előtt találkozik a zenekarral, akikkel közösen próbál egyet. A Stephanus bérletnek is a Zeneakadémia ad otthont, ezen olyan zenei nagyságokat hallhat a közönség, mint Kocsis Zoltán vagy Sapszon Ferenc és az általa vezetett Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola együttesei.
A Pastorale-sorozat hosszú évek óta hiánypótló kezdeményezés, amely családi programot jelent, és a fiatalabb korosztályt vezeti be a zene rejtelmeibe. Ennek a második félévi programnak a műsorvezetője Solymosi Tari Emőke zenetörténész. 
2014. szeptember 9.