MMA-portréfilmek 2021-ben

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia évek óta futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin rendszeresen láthatók, több portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek. Ebben a cikkben a jövő évi bemutatókról, ütemezésükről adunk tájékoztatást, de az itt ismertetett filmeken túl időről időre számos portréfilm újbóli ismétlései is adásba kerülnek. 2021-ben a száz éve született Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudósra emlékezünk. Az év elején a három esztendeje távozott Vathy Zsuzsa (1940–2017) író MMA-portréjával folytatódik a vetítéssorozat. Újra láthatják a nézők Ablonczy László és Czakó Gábor portréit, mások mellett még az első félévben bemutatja a köztévé Lukács Sándor színművész, Tokody Ilona operaénekes vagy húsvétkor Petrás Mária portréját, és a magyar irodalomtörténet olyan nagyjaival is megismerkedhetünk (in memoriam), mint Illyés Gyula vagy Cs. Szabó László.
2021. január 17. és 18. (!) – Erdélyi Zsuzsanna (in memoriam)
[A korábban meghirdetett időpont helyett a film bemutatója január 17-én 13.45-kor lesz (M5), ismétlés január 18-án 7.00 órakor (M5)]
 
Portréfilm Erdélyi Zsuzsannáról
rendező, operatőr: Tóth Péter Pál
A vallásos néphagyomány, a szakrális szövegfolklór, a népi Mária-kultusz, a szóbeliség-írásbeliség kapcsolatának nemzetközileg elismert tudósa. Ő tárta fel és határozta meg az archaikus népi imádság műfaját, funkcióját, lehetséges történelmi aspektusait, eredetét, európai összefüggéseit.
MMA, 2014, 52'


2021. január 3. – Vathy Zsuzsa
 
Paradicsommadár
In memoriam Vathy Zsuzsa
rendező-operatőr Tóth Tamás
Vathy Zsuzsa nehéz, olykor tragikus sorsok írója volt. Munkamódszerét és érdeklődését meghatározta vegyészi, majd újságírói pályája és a jogász családi háttér. Önéletrajzi ihletésű írásai is gazdag tápanyagként szolgáltak művei világához.
MMA 2020, 52'00"
 
2021. január 10. – Elekes Károly
 
A művészet felszabadít
Portréfilm Elekes Károly festőművészről
rendező: Rohonyi Gábor, operatőr: Szatmári Péter
Elekes Károly munkáit kronológiába rendezve egy könyörtelen őszinteséggel megjelenített lelki folyamat rajzolódik ki, amely végigvezet bennünket az egyre fojtogatóbbá váló romániai helyzet ellen fellázadó, fordulatos belső úton.
MMA 2020, 53'32"
 
2021. január 17. – Ablonczy László (ismétlés!) [későbbi időpontra halasztva!]
 
A Nemzeti varázskörében
Ablonczy László
rendező: Komár István, operatőr: Mánfai Miklós, O. Nagy Attila, Néder András, Komár István
Ablonczy László a magyar kultur-, azon belül elsősorban a színháztörténet fontos szereplője. Szakmai elkötelezettsége a rendszerváltás után, a Nemzeti Színház igazgatásának nyolc évében teljesedett ki.
MMA, 2016, 52'18"
 
2021. január 24. – Lukács Sándor
 
Benned és körötted
Portréfilm Lukács Sándor színművészről
rendező: Keserű Judit, operatőr: Sibalin György, Fuchs Máté, Karácsony Sándor
„Ne akarjunk többet elérni, mint ami a képességünk határa!" – vallja a színészmesterségről Lukács Sándor színész, költő. Hogy épül föl egy szerep, mi a lényeges és mi a lényegtelen? Mások mellett ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a róla készült portréfilm.
MMA 2020, 56'41"
 
2021. január 31. – Balázs Mihály
 
Dinamikus egyensúly
Portréfilm Balázs Mihály építészről
rendező: Kovács László, operatőr: Tóth Zsolt, Tóth Eszter Anna, Tóth Máté Tamás, Kovács László, Kojnok Dávid
Balázs Mihály építész, egyetemi tanár, a kortárs magyar építészet meghatározó alkotója, közéleti és egyetemi szerepvállalásának köszönhetően a magyar építészetről szóló diskurzus fontos alakítója.
MMA 2020, 52'52"
 
2021. február 7. – Nógrádi Péter
 
Katarzis csendre és disszonanciára hangszerelve
Portréfilm Nógrádi Péter zeneszerzőről
rendező-operatőr: Szekeres Csaba
Nógrádi Péter a magyar zenei élet egyik jelentős alkotója a kamara- és az egyházi zene területén. A film mottója Babits Mihály: Intelem vezeklésre című versének egy sora, amely a zeneszerző törekvését, alázatát és érzékenységét példázva kerül középpontba.
MMA 2020, 52'19"
 
2021. február 14. Czakó Gábor (ismétlés!)
 
Az illat csodája
Portréfilm Czakó Gábor íróról
rendező: Nagy Anikó Mária, operatőr: Sibalin György
A több műfajban alkotó íróval folytatott beszélgetések során az örök értékek és a keresztényi üzenet közvetítéséhez a mai felszínes, rohanó világban is elszántan ragaszkodó gondolkodó embert ismerhetünk meg.
MMA, 2017, 50'

2021. február 21. – Tokody Ilona
 
„Úgy hívnak, hogy Mimi…"
Portréfilm Tokody Ilona operaénekesről
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
„Egy aranybölcsőben nőttem fel, ahol az arany maga a szeretet" – így vall gyermekkoráról a művésznő, aki élete fontos állomásaira kalauzolja el a nézőket. MMA, 2019, 53'19"

2021. február 28. Tamás Menyhért

„A múltamat kihordtam"
Portréfilm Tamás Menyhért íróról
rendező-operatőr: Gulyás János

Első kötete 1974-ben jelent meg. Művei zömében a székelység és a menekülések, a mások által épített és otthagyott házban lakás feldolgozhatatlan élményeit örökíti meg.
MMA 2019, 55'20"


További portréfilmek:

A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!