Moholy-Nagy 125 – A jövő fénye

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Munkásságát a világ számos országában jól ismerik, művei az aukciókon rekordáron forognak, az alkotásaiból összeállított kiállítások London, New York, Chicago és Los Angeles legnagyobb múzeumaiban hatalmas látogatóközönséget vonzottak az elmúlt években. A világban egyvalamit tudnak kevesen a 20. század eme meghatározó kísérletező, innovatív alkotójáról, mégpedig azt, hogy magyar volt. Az évforduló alkalmából a művész nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rendhagyó audiovizuális kampányt készített, amelyet július 20-án, Moholy-Nagy László születésnapján mutatnak be a hazai médiaszolgáltatók, online médiumok, valamint a külföldi magyar intézetek.

Az egyetem ebből az alkalomból Moholy-Nagy 125 riportfilmmel, Moholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal tiszteleg Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt, amelyek július 20-án 10 órakor kerülnek ki az online felületre (moholy-nagy.mome.hu).

A kezdeményezés a magyar művészeti és kulturális élet olyan kiemelkedő alakjait szólaltatja meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora, Gerendai Károly kulturális menedzser vagy Orosz István grafikusművész, az MMA tagja. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett, a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vesznek részt, mint például Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója.
A megemlékezés-sorozat nyitánya az Uránia Nemzeti Filmszínházban, július 16-án tartott filmbemutató esemény lesz, ahol a MOME által készített tartalmak mellett a The New Bauhaus című, Moholy-Nagy Lászlóról szóló amerikai dokumentumfilm hazai ősbemutatójára is sor kerül.
A július 20-i online megemlékezést ősszel további események követik a MOME tavaly szeptemberben átadott új, világszínvonalú campusán.

A megemlékezés-sorozat a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre.

Ötletgazda – producer: Fülöp József, Kollarik Tamás
Producer: Vincze Zsuzsanna
Koproducer: Kucsera Tamás Gergely
Kreatív producer: Szabó Viktória
Line producer: Falvai Györgyi, Csányi Dóra
Kommunikáció: MOME Brand Iroda
Pénzügy: Mayer Mónika, Nagy Andrea
Riportfilm-stáb: Maronics Annamária, Pajor Kristóf, Petrucz Krstan, Keserű Barbara
Zene: Iszlai József SIX & Forteba / Embliss Records
Animáció: Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili, Darabos Éva
Arculat, microsite: Vargha Balázs és Réthi Gábor