2021. május 10. | 16:00 – Májusi "Makovecz Kávéház"

A közkedvelt Makovecz Kávéház előadássorozatunk online változatának májusi alkalmával Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész és Horváth László, a Héttorony Fesztivál és a Fonó Budai Zeneház igazgatója fog beszélgetni a fesztivál történetéről és jövőjéről. Közben több, korábbi fesztivál felvételét nézhetik meg az érdeklődők. A program itt követhető.

2021. május 6. | 17:00 – Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói

2021. május 7. – szeptember 26. | Műcsarnok

Filmesek fotói? Miért lehet bemutatásra érdemes egy filmes fotója? A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához. Csakhogy éppen a sejtelmes „hasonlít" rejti magában az eltérést, miszerint a film nem fotó, hiszen lényege a mozgás, aminek következményeként az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak. A filmesnek tehát nagyon is más látásmóddal, művészi szemlélettel kell rendelkeznie, mint a fotósnak. A filmesek fotóinak sajátossága ebben a „hasonlítban" ragadható meg; fotó és film határterületén, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában.

2021. április 30. | 17:30 – MOZIKÉPEK – Vetítések A MAGYAR FILM NAPJA alkalmából az Uránia online csatornáján

2018 óta április 30-a a magyar film napja, ilyenkor filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. Idén a jeles dátum még különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban, a mai Nemzeti Filmszínház elődjében bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház által szervezett, online program célja, felhívni a figyelmet a magyar film ritkán látható, örök értékeire. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy – a jeles elődökhöz kötődő – mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját. A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható. A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában felvett szakmai bevezető kerül lejátszásra. Az MMA az esemény előkészítését és szakmai lebonyolítását támogatja.

2021. április 14. | 21:00–22:35 – Liszt Jótékonysági Gálaest 2021 az M5 műsorán

Az M5 kulturális csatorna műsorán szereplő gálaestet a Pesti Vigadóban, az MMA székházában rögzítették. Az esemény együttműködő partnere a Magyar Művészeti Akadémia.
A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyhez kapcsolódó Liszt Jótékonysági Gálaest 2021-ben második alkalommal rendezték meg. A fellépő művészek között olyan fiatal magyar zongoravirtuózok mutatkoztak be, akik a Los Angeles-i zenei megmérettetés magyarországi pályázatán részvételi ösztöndíjban részesültek.

2021. április 12. | 16:00 – Áprilisi "Makovecz Kávéház"

A közkedvelt Makovecz Kávéház előadássorozat online változatának áprilisi alkalmával Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész és Osskó Judit szerkesztő, rendező beszélgetését láthatjuk. Eközben vetítésre kerül a Pesti Vigadó épületében megrendezett 2014-es Makovecz-kiállítás filmanyaga is. A program itt követhető.

Naptár
// ]]>