2021. május 22-től – NEK2020 szabadtéri kiállítás Székesfehérváron

A szeptemberi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként különleges szabadtéri tárlattal készül Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata. A kiállítók viharálló installációkat készítenek, melyeken olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák, festményrészletek kapnak helyet, melyek a katolikus világtalálkozó üzenetét hordozzák.

2021. május 5. – június 27. – A+B | Árendás és Bakos

A Magyar Művészeti Akadémia két tagjának, Árendás József (75) és Bakos István (80) jubileumi (születésnapi) kiállítása a Vigadó Galériában.

2021. április 30. | 17:30 – MOZIKÉPEK – Vetítések A MAGYAR FILM NAPJA alkalmából az Uránia online csatornáján

2018 óta április 30-a a magyar film napja, ilyenkor filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. Idén a jeles dátum még különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban, a mai Nemzeti Filmszínház elődjében bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház által szervezett, online program célja, felhívni a figyelmet a magyar film ritkán látható, örök értékeire. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy – a jeles elődökhöz kötődő – mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját. A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható. A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában felvett szakmai bevezető kerül lejátszásra. Az MMA az esemény előkészítését és szakmai lebonyolítását támogatja.

2021. április 29. – június 20. – Képrelációk | Baráth 75

Az idén hetvenöt éves Baráth Ferenc grafikusművész, az MMA rendes tagja jubileumi retrospektív kiállítása a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2021. április 24. – szeptember 26. – A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

A különböző művészeti ágak évente jelentkező nemzeti szalonja rendre egy-egy szakma egészének ünnepe a Műcsarnokban. Ha tudni szeretnénk, mivel foglalkoznak egy művészeti ág, jelen esetben a fotóművészet művelői az országban, akkor értelmes vállalás rendszeres időközönként szalon típusú kiállítást rendezni. Valójában a Magyar Művészeti Akadémia által útjára indított nemzeti szalon célja egyfajta állapotfelmérés, mely egyaránt szolgálja a művészetet és a művelődést. A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon több mint 200 alkotónak az elmúlt öt évben született legfontosabb alkotásait mutatja meg, keresztmetszetet adva a kortárs magyar fotóművészetről.

// ]]>