MMA-portréfilmek 2022 őszén

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia közel évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy  határon túl is bemutatnak. 2022 ősze Sánta Ferenc író, az MMA posztumusz tiszteleti tagja „in memoriam" filmjével indul, aki 95 éves lenne. A szeptember Tamási Áron ünneplésével és emlékezetével telik, így az MMA az évfordulóhoz időzítve mutatja be a 125 évvel ezelőtt született erdélyi íróról szóló dokumentumportrét. Az év végéig többek között bepillantást nyerhetünk a 70 esztendős Szabó Tamás képzőművész alkotói folyamataiba, Árendás József és Bakos István tervezőgrafikusi munkásságába, Móser Zoltán fotóművész sajátos világába, Szobolits Béla filmje pedig a 80 éves Serfőző Simon életét, pályáját tárja újra a nézők elé.
2022. szeptember 4. – Sánta Ferenc író (1927–2008) (in memoriam)

Kimondani, ami fáj
In memoriam Sánta Ferenc
rendező: Dér András, operatőr: Dér Denisa, Domokos Balázs
Sánta Ferenc 1954-ben egy új nemzedék lehetséges vezéralakjaként tűnt fel. Etikai magatartásában és műveiben egyaránt Móricz és Tamási szemléletét, a néplélek kutatását vitte tovább. A film választ keres arra is, miért hallgatott el sikereinek csúcsán, a hetvenes években.
MMA, 2020, 52'
 
2022. szeptember 11. – Vágó Péter / Pierre Vago építész, szakíró (1910–2002) (in memoriam)
 
Az építészet az életem
In memoriam Pierre Vago
rendező: Osskó Judit, operatőr: Káplár Ferenc, Szirmai Béla
Vágó Péter néven 1910-ben született Budapesten a kiemelkedő építész, Vágó József fiaként. Egyike azoknak a hazájuktól távol élő magyaroknak, akik igazi nemzetközi ismertségre és tekintélyre tettek szert. Egyik leghíresebb műve a X. Szent Pius pápáról elnevezett hatalmas föld alatti bazilika Lourdes-ban.
MMA, 2021, 55'
 
2022. szeptember 17.! – Tamási Áron író (1897–1966) (in memoriam)
 
Vadrózsa ága
In memoriam Tamási Áron
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
A 125 éve született Tamási Áron egyszerre volt tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos. Írói látásmódját, stílusát a székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe ivódott mesék, balladák határozták meg.
MMA, 2022, 54'
 
2022. szeptember 25. – Mohay Miklós zeneszerző
 
Hazaértem
Portréfilm Mohay Miklós zeneszerzőről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
A portréfilm dr. Mohay Miklós zeneszerző szerteágazó tevékenységét tárja a nézők elé a pályatársakkal készített interjúk és archív felvételek segítségével.
MMA, 2022, 52'
 
2022. október 2. – Szerényi Béla népzenész
 
A teljesség körül
Portréfilm Szerényi Béla népzenészről
rendező: Szurdoki Erika, operatőr: Szobrász András
Szerényi Béla türelme és akarata a hagyományok, a magyar népművészeti kultúra megismerése és megismertetése iránt példaértékű. Hivatása az összegyűjtött tapasztalatok, a régi mesterektől megszerzett tudásanyag minél szélesebb körben való átadása.
MMA, 2021, 52'
 
2022. október 9. – Szabó Tamás szobrász, festőművész (70 éves)
 
A megsebzett szépség
Portréfilm Szabó Tamás festő- és szobrászművészről
rendező-operatőr: Shah Timor
A Budapesten született alkotó Salgótarjánban töltötte gyermekkorát, amely meghatározó helyszín volt számára, és művészetében is mély nyomokat hagyott.
MMA, 2020, 52'
 
2022. október 16. – Serfőző Simon költő, író (80 éves) ism.

Erővel, szívvel
Portréfilm Serfőző Simonról
rendező: Szobolits Béla, operatőr: Surányi Z. András
A zagyvarékasi tanyavilágból indult költő a kifosztott, megalázott falvak népének küzdelmes életét mindig kérlelhetetlenül őszinte együttérzéssel ábrázolta, s ezért a hosszú mellőzést is vállalta.
MMA, 2017, 52'30"
 
2022. október 23. – Bakos István tervezőgrafikus

Kétszer születtem
Portréfilm Bakos István tervezőgrafikusról
rendező: Borbás Tamás, operatőr: Gózon Francisco
Bakos Istvánt legtöbben talán több száz plakátja, különösen emlékezetes filmplakátjai miatt ismerik. A portréfilmben az alkotó többek között a plakátok történetébe is beavatja a nézőket.
MMA, 2021, 52'
 
2022. október 30. – Árendás József grafikusművész

Ár&ás, a grafikás
Portréfilm Árendás József grafikusművészről
rendező-operatőr: Borbás Tamás
A portréfilm arra keresi a választ, hogy milyen a rajzban gondolkodó szintetizáló ember, aki mindig éppen azt a néhány vonalat találja meg, amelyben az adott téma lényegére ismerhetünk.
MMA, 2022, 51'52"

2022. november 6. – Salamin Ferenc építőművész
 
Múltból épült jövő
Portréfilm Salamin Ferenc építészről
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
„Létrehozni a lehetetlent, megvalósítani az épületek történeti folytonosságát, természetes fejlődését. Segítségül hívni az egykori lakókat, építeni, fényt adni ismét az embertől megbélyegzett házaknak" – fogalmazta meg szakmai hitvallását Salamin Ferenc.
MMA, 2021, 51'51"
 
2022. november 13. – Rohonyi Anikó operaénekes (80 éves) ism.

Öröménekes
Portréfilm Rohonyi Anikó operaénekesről
rendező–operatőr: Tomcsányi Vilmos
A Hunyadi László La Grange-áriájával induló, majd az operairodalom legnagyobb drámai szoprán főszerepeit felvonultató pályáját bemutató portréfilmmel köszöntjük a kiváló operaénekest 80. születésnapja alkalmából. 
MMA, 2018, 51'54"
 
2022. november 20. – András Ferenc fimrendező (80 éves) ism.

Rendező és holdvilág
András Ferenc rendező
rendező: Bonta Zoltán, operatőr: Bonta Zoltán, Csepregi Hajdú Gáspár, Greska Gábor
80. születésnapján köszöntjük a sikeres filmrendezőt, akinek az alkotásaiban a történelmi léptékű vágyak és illúziók meghiúsulását tükröző, gyakran iróniától sem mentes társadalomkritikát mindig áthatja a szülőföld iránti szeretet.
MMA, 2017, 52'00"

2022. november 27. – Olsvay Endre zeneszerző
 
Tengerszem
Portréfilm Olsvay Endréről
rendező: Komlós András, operatőr: Bornyi Gábor
A zeneszerzővel ellátogatunk életének és karrierjének meghatározó helyszíneire: Nagykanizsára, az Óbudai Társaskörbe és a Zeneakadémiára.
MMA, 2021, 53'30"
 
2022. december 4. Szunyoghy András grafikusművész

Amikor rajzolunk, álmodunk
Portréfilm Szunyoghy András grafikusművészről
rendező: Déri Balázs, operatőr: Fábián Márton, Ágoston Gábor
A film a művész színes, kisebb kitérőkkel tarkított életútja bemutatására törekszik saját, továbbá kortársak, barátok és más, hozzá szorosan kötődő emberek elbeszélései segítségével.
MMA, 2021, 52'24"
 
2022. december 11. Móser Zoltán fotóművész

Vannak utak
Portréfilm Móser Zoltán fotóművészről
rendező: Szalay Péter, operatőr: Nagy Ernő
A rendkívül termékeny életmű (számtalan etnográfiai fotó, kiadott és kiadatlan írásos mű) érzékletes bemutatásának kalauza maga Móser Zoltán.
MMA 2021, 51'55"
 
2022. december 18.Botvay Károly gordonkaművész (90 éves) ism.


Futólépésben…
Botvay Károly gordonkaművész
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György

A 90 éves Botvay Károlyt köszöntjük a portréfilmmel, amely ritka érzékenységgel mutatja be a kivételesen sikeres, de sok keserűséggel és fájdalommal is fémjelzett művészi pálya mögött álló hatalmas munkát és elszántságot.
MMA, 2016, 52'49"


2022. december 25. – Spányi Antal megyés püspök

Szellemi valóság
Portréfilm Spányi Antal püspökről
rendező: Dér András, operatőr: Domonkos Balázs

Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye püspökeként nagy figyelmet fordít a kommunikációra, az egyház tevékeny részvételére a modern kommunikációs világban. A Székesfehérvári Egyházmegye püspökéről készült portréfilmben a nézők végigkövethetik mindennapi tevékenységét, a Magyar Katolikus Rádió vezetésével való kapcsolattartását, kőszárhegyi találkozását a szegény családok gyermekeivel.
MMA, 2022, 50'17"


További portréfilmek:


A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!

A legutóbb vetített portréfilmek visszanézhetők a Médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/musor/mma-portrek/
Korábbi portréfilmjeink közül pedig számos teljes egészében elérhetővé vált, ezek itt találhatók: https://www.mma-tv.hu/portrefilmek