Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
"A meghívott negyvenhárom művész művei az eucharisztia köré épülnek, és ennek a terminológiai tartalomnak láthatatlan vallási igazságát fordítják látható és kézzel fogható ábrázolássá" – fogalmazott a kiállítást megnyitó Keppel Márton Péter művészettörténész, az MMA iparművészeti és tervezőművészeti tagozatának titkára. Mint kifejtette, a kereszténység hatalmas vizuális örökséget hagyott maga után, amely jelentős részét képezi annak, amit ma nyugati művészetnek nevezünk. Hozzátette: a kortárs művészek igyekeznek ezt a konvenciót aktuális filozófiai kihívásokkal szintézisbe juttatni.
A Találkozás két részből áll. Az egyik a Pesti Vigadó földszinti kiállítótermében látható Utolsó vacsora című összefüggő installáció tizennégy művész együttes alkotása, míg a konkrét teológiai tartalmak üdvtörténeti kontextusát a művészet nyelvén interpretáló képző- és iparművészeti alkotásoknak külön galériát rendeztek be a szuterénben.
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy az MMA hároméves történetet zár a Találkozással, hiszen már 2018-ban, majd 2019-ben is otthont adtak az eucharisztikus kongresszusra készülő egy-egy kiállításnak. Felidézte, hogy idén tavasszal Ne féljetek! címmel Rómában nyílt tárlatuk, utcatárlat volt Székesfehérváron és Esztergomban, és most is látható az MMA irodaházának kerítésén egy tablókiállítás, amely hat európai nagyvárosban szintén megtekinthető. "A köztévé az MMA kezdeményezésére vasárnap mutatja be azt a filmet, amelyet az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus emlékére készítettünk" – mondta a főtitkár. Úgy vélte, hogy a művészet és az egyház hasonló abban, hogy nem hangosan akarnak szólni, hanem igazat.
Szintén köszöntötte a tárlatot Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát, püspök. Mint fogalmazott, egész életünk találkozások sorozata, sőt a hívő ember még halálában is találkozni akar a beteljesítő Úrral. Babitsot idézve azt emelte ki, hogy a vallás és a líra vagy a művészet között titkos kapcsolat van. "A művész hivatása, hogy az isteni tapasztalatot visszatükrözze". A tárlaton az MMA iparművészeti és tervezőművészeti, képzőművészeti, film- és fotóművészeti, valamint népművészeti tagozatának tagjai mellett nem akadémiai tagok is részt vesznek. Olyan alkotók, akiknek a munkássága a hitről szól és olyanok is, akik feladatként gondolkodnak el a hit, a vallás, a kereszténység helyzetéről, hatásáról a művészetben, az életben. A kiállító művészek között festő, szobrász, grafikus, fotós, üvegművész, ötvös, keramikus és kárpitművész szerepel. Mint a szervezők ajánlásában szerepel, a tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet 21. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra is késztetnek arról, hogyan is élünk, mi a fontos, lényeges az életünkben.
A kiállítás kurátora Hauser Beáta textilművész, képzőművész, az MMA rendes tagja, akinek művei szintén megtalálhatók a kiállítási anyagban. A Találkozás című tárlat 2021. október 10-ig látható a Pesti Vigadóban, a földszinti és az alsó szinti kiállítóterekben.


 
Tárlatvezetések:

A kiállításról itt olvashat bővebb elemzést: