MMA-portréfilmek – 2020 II. negyedév

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia portrésorozata már évek óta fut a köztelevízióban, s így lesz ez 2020-ban is. A nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek továbbra is az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. Ebben a cikkben az áprilistól júniusig terjedő bemutatókról adunk tájékoztatást, mások mellett képernyőre kerül Tóth Erzsébet költő, író, Jankovics Tibor építész, Földi Péter festőművész, Kubik Anna színművész vagy Zádori Mária énekművész portréja, valamint a Szabados György zeneszerzői, gondolkodói és előadó-művészeti életművéről készült in memoriam film.
2020. április 5. – Erfán Ferenc
 
Táj és lélek
Portréfilm Erfán Ferenc festőművészről
Rendező: Zsigmond Dezső
Operatőr: Becse Tamás
A kárpátaljai festő- és iparművész egyszerre beleszületett nagyapja, Boksay József iskolateremtő örökségébe, és túl is lépett rajta. A portréfilmben betekintést kapunk táj- és portréfestészetébe, amellyel az ukrán képzőművészetnek is megkerülhetetlen részévé vált.
MMA, 2019, 52'09"
 
2020. április 12. – Szabados György (in memoriam)
 
„…Csak az ének"
In memoriam Szabados György
Rendező: Medgyesi Gabriella
Operatőr: Sibalin György
Szabados György egyszerre volt előadó, zeneszerző, közösségek megteremtője és működtetője, gondolkodó, művészet-, zene- és sorsfilozófus, költő és esszéista. A róla készült alkotás ritka érzékletességgel mutatja be ezt a kivételes életművet.
MMA 2019, 54'42"
 
2020. április 19. – Hámory Judit
 
A lélek ruhája
Portréfilm Hámory Judit belsőépítészről
Rendező: Szekeres Csaba
Operatőr: Szekeres Csaba, Várkonyi Sándor
A portréfilm vállalása, hogy a tárgyakon keresztül fedezze fel az embert. A film kiindulópontja a fény; ahogyan erről Hámory Judit ír akadémiai székfoglalójában: a megfoghatatlan, anyagatlan anyag.
MMA 2019, 52'11"

2020. április 26. – Tóth Erzsébet
 
Királylányok a pusztában
Portréfilm Tóth Erzsébet költőről
Rendező: Mispál Attila
Operatőr: Tóth Zsolt
Tóth Erzsébet elmeséli az életét, bemutatja helyszíneit, szereplőit, viszonyítási pontjait. Egy hazája iránt mélyen elkötelezett, színes alkotó egyéniség portréja – megrendítő versek és gyönyörű dalok kíséretében.
MMA, 2019, 52'27"
 
2020. május 3. – Sipos János
 
Bartók nyomában török népek között
Portréfilm Sipos János népzenekutatóról
Rendező: Domokos János
Operatőr: Dömötör Péter, Domokos János, Pápai Gergely
A portréfilm bepillantást enged egy olyan kiváló népzenekutató életébe és életművébe, aki Bartók törökországi gyűjtése nyomán, 1987 óta végzi az eurázsiai területen élő népek népzenéjének gyűjtését, kutatását és összehasonlító vizsgálatát.
MMA, 2018, 52'40"
 
2020. május 10. – Fodorné László Mária
 
A szövés gyógyír örömre, bánatra
Portréfilm Fodorné László Máriáról
Rendező: Pilló Ákos
Operatőr: Hegedűs Márton, Pilló Ákos
A festői szépségű Sárköz kultúrtörténeti jelentősége egy, a tájegység valamennyi mintakincsét őrző és továbbadó népi iparművész portréján keresztül.  
MMA, 2019, 51'59"

2020. május 17. – Jankovics Tibor
 
„A hagyományainkban gyökerező építészetben hiszek"
Portréfilm Jankovics Tibor építészről
Rendező: Osskó Judit
Operatőr: Ágoston Gábor
Jankovics Tibor munkái egyaránt megtalálhatók Magyarországon, Erdélyben és Németországban. A portréfilm sorra veszi legnevesebb munkáit, s megszólalnak benne pályatársak, barátok is.
MMA, 2019, 51'30"
 
2020. május 24. – Földi Péter
 
Földemlékek
Portréfilm Földi Péter festőművészről
Rendező-operatőr: Shah Timor
Földi Péter festőművész egy olyan organikus világképet alkot meg, amelyben szülőföldjének, a Nógrád megyei Somoskőújfalunak a mindennapjain keresztül a világmindenséget ismerjük meg.
MMA 2019, 52'00"
 
2020. május 31. – Haáz Sándor
 
Nótánk szálljon
Portréfilm Haáz Sándor karnagyról
rendező: Nagy Anikó Mária
operatőr: Fábián Márton, Kelemen László  
A portréfilm időutazás, amelyben az alkotók Haáz Sándor zenei nevelő, hagyományőrző és értékmentő munkáját igyekeznek feltárni.
MMA 2019, 51'50"
 
2020. június 7. – Kubik Anna
 
Aki a fején hordja a csillagot
Portréfilm Kubik Anna színművészről
Rendező: Dér András
Operatőr: Dér Asia
A debreceni Csokonai Színház művészéről készített portréfilm felidézi neves szerepeit az Ádvent a Hargitántól a Gyökér és vadvirágon át A tanítónőig, s betekintést enged a magánéletébe is.
MMA, 2019, 51'18"
 
2020. június 14. – Zádori Mária
 
„Az élet álom"
Portréfilm Zádori Mária énekművészről
Rendező: Medgyesi Gabriella
Operatőr: Sibalin György, Fuchs Máté
Sikerekben bővelkedő pályafutásáról, mestereiről, személyes életéről vall a portréfilmben Zádori Mária, akinek művészetét mások mellett Vashegyi György karmester, Virágh László zeneszerző, költő, Káel Csaba filmrendező is értékeli.
MMA, 2019, 56'04"
 
2020. június 21. – Zsuráfszky Zoltán
 
Zsura
Portréfilm Zsuráfszky Zoltán koreográfusról
Rendező: Sztanó Hédi
Operatőr: Halász Gábor, Marossy Géza, Varjasi Tibor, Dénes Zoltán
A portréfilmben betekintést nyerhetünk a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, a Csíksomlyói passió munkálataiba, valamint az is kiderül, miből merít inspirációt a több évtizede a tánc bűvöletében élő művész.
MMA, 2019, 52'07"
 
2020. június 28. – Pásztor Péter
 
A lélekemelő
Portréfilm Pásztor Péter építészről
Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István
Pásztor Pétert – saját bevallása szerint – szüleinek féltő szeretete, a családi tűzhely melege kísérte, védte eddigi pályafutása során. A neves építészről a szakmai életútját bemutató alkotásban mások mellett megszólal pályatársa, Dévényi Sándor is.
MMA 2019, 52'13"
*
Török László (1948–2020) fotóművész portréját halála után mutatta be a televízió.


A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.
A már bemutatott portréfilmek itt visszanézhetők: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/