2015. június 7. – Jótékonysági nap és gálakoncert Kárpátaljáért

A Magyar Művészeti Akadémia június 7-én, vasárnap, egész napos, kulturális programmal egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez a Pesti Vigadóban a kárpátaljai magyarságért.

A Magyar Művészeti Akadémia tagsága és vezetősége aggodalommal figyeli a háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai magyarság válságos helyzetét. Az MMA a maga eszközeivel igyekszik segítséget nyújtani nemzettársainak a mindennapi gondok enyhítésében, ezért fogalmazódott meg a jótékonysági gálaműsor gondolata.
A tematikus napon a művészeti élet szinte minden ága képviselteti magát az irodalmi felolvasásoktól a színpadi produkciókig, szólisták koncertjétől filmvetítésig, néptánctól a komolyzenei hangversenyig. A jótékonysági gála fellépőinek többsége az MMA akadémikusa.
A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az esti hangverseny előtt üdvözlő beszédet mond Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.
A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére indult akció részeként a Műcsarnokban és a Pesti Vigadóban adománygyűjtő urnákat állítanak, amelyekbe elhelyezhetik hozzájárulásukat a segíteni vágyók.
A Magyar Művészeti Akadémia Határon Túli Bizottsága június 15-én Beregszászon tartja kihelyezett ülését, ennek keretében az addig befolyt összeget átadják a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével az ottani magyar művészeti iskolákban tanuló gyermekek és családjaik támogatására.

Időpont: 2015. június 7. 11.00 – 21.00 óráig
Helyszín: Pesti Vigadó (Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.)

További információ és kapcsolat: sajto@mma.hu

A jótékonysági napon a Pesti Vigadó épületébe a belépés és a programokon való részvétel ingyenes. A látogatók az épületben kihelyezett urnákba helyezhetik el adományaikat, amelyeknek teljes összege a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítványhoz kerül, és a kárpátaljai magyarság megsegítését szolgálja.
A 2015. június 7-én este 19.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő esti gálakoncertre a részvétel szintén ingyenes, de – a korlátozott befogadóképesség miatt – regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Vigadó honlapján (vigado.hu), a meghirdetett eseménynél lehet.
 

Program

2015. június 7.
 
11.00–12.30        Irodalom és zene a színpadon
Határon túli akadémikus írók, költők: Farkas Árpád, Ferenczes István, Grendel Lajos, Kányádi Sándor, Király László, Tőzsér Árpád, Vári Fábián László, illetve anyaországi alkotók: Ágh István, Czakó Gábor, Kiss Anna és Temesi Ferenc műveiből a Színházművészeti Tagozat tagjai olvasnak fel.
Fellépők: Béres Ilona, Kubik Anna, Oberfrank Pál és Tóth László
Közreműködik Lantos István zongoraművész,
valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész, zongorán kíséri: Szentpéteri Gabriella
Rendező: Nagy Viktor
Helyszín: Déli terem
 
11.00–15.30        Gyermek rajz- és animációs filmek vetítése
Gyulai Líviusz: Komisz kölyök naplója, Kemény Henrik bábelőadása, és a Kecskemétfilm rajzfilmjeiből álló válogatás
Helyszín: Sinkovits Imre Kamaraszínpad
 
15.30–17.00        „Zúg az erdő, zúg a mező…" – népzene, néptánc összeállítás
Fellépnek: Kobzos Kiss Tamás, Kóka Rozália, Petrás Mária, Juhász Zoltán, Pál Lajos, Pál Eszter, Pál István Szalonna, valamint a Vasas Táncegyüttes Obsitos Csoportja, az Ürömi Bot-ladozók Táncegyüttes, a Csepel Táncegyüttes, a Zalka–Bólyai Táncegyüttes, a Tököl Táncegyüttes és Kóló zenekar, a Duna Művészegyüttes szólistái és a Bekecs Együttes (Nyárádszereda).
A táncegyütteseket kíséri: Szalonna és bandája
Kárpátaljai résztvevő: Borzsavári Népi Együttes
Műsorvezető: Fehér Anikó
Szerkesztő rendezők: Mucsi János és Stoller Antal Huba 
Helyszín: Díszterem
 
17.00–18.00        Gyermektáncház
A Góbé Zenekarral táncot tanít: Csatai László Csidu
Helyszín: Makovecz terem



19.00–21.00        Gálakoncert
Köszöntő beszédet mond: Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Fekete György, az MMA elnöke
A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar hangversenye
Műsor: Bizet: Carmen (részletek), Bizet: Az arles-i lány II. szvit, Erkel Ferenc: Bánk bán (részletek)
Közreműködik: Kiss B. Atilla operaénekes
Vezényel: Horváth Gábor
Helyszín: Díszterem
A gálakoncerten való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, helyfoglalási igényét jelezze a Vigadó honlapján (vigado.hu)! A regisztrációs linket itt találja!

Köszönjük, hogy adományával segíti a kárpátaljai magyar művészeti iskolákban tanuló, nehéz helyzetben lévő gyermekeket és családjaikat!

L e t ö l t h e t ő   p l a k á t
 
// ]]>