FÁTYOL Viola Figyelemmel kísért elmerülés (Keresztelés), 2020, 40×60 cm

A fény képei – II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

A nemzeti szalonok rendszere a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával indult 2014-ben, a kiállításnak évről évre az MMA intézménye, a Műcsarnok ad otthont. A Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2016 után így másodszor kerülhet megrendezésre. A szalontárlaton 2021. április 24-től – az újranyitást követően – szeptember 26-ig 208 fotográfus egy-egy alkotása vagy fotósorozata látható, akik az elmúlt öt évben készült, számukra legfontosabb műveiket tárják a közönség elé, keresztmetszetet rajzolva a kortárs magyar fotóművészetről. A fény képei címet viselő II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon kurátorai Haris László fotóművész, valamint Bán András fotótörténész.
A különböző művészeti ágak évente jelentkező nemzeti szalonja rendre egy-egy szakma egészének ünnepe a Műcsarnokban. A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon szervezésekor elsőrendű célunk az volt, hogy az összetartozás jegyében megszólítsunk, felkérjünk kiállításra lehetőleg minden alkotót, aki az utolsó öt évben jelentős műveket hozott létre a fotóművészet bármely területén. A megszólítottak legnagyobb része, 208 fotográfus örömmel elfogadta a meghívást. Minden felkért alkotótól egy művet vagy sorozatot kértünk, s a felkérőlevélben biztosítottuk a leendő kiállítókat, hogy azt a művet várjuk, amelyet az elmúlt öt évben született fotói közül ő maga a legfontosabbnak tart.
Ha tudni szeretnénk, mivel foglalkoznak egy művészeti ág, jelen esetben a fotóművészet művelői az országban, akkor értelmes vállalás rendszeres időközönként szalon típusú kiállítást rendezni. Valójában a nemzeti szalon célja egyfajta állapotfelmérés, mely egyaránt szolgálja a művészetet és a művelődést. Lényege a sokszínűség, az egymás megismerése és elfogadása legalább egy találkozásra, a szakmai problémák megbeszélésére. Ez adja igazi értékét, miközben a széles közönség számára élményt kínál.

A katalógusban megjelent tanulmányokat itt olvashatja el:
Szegő György: Előhívott fejlődés | A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 elé
Haris László – Bán András: A fény képei

A megnyitó itt tekinthető meg:

A korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart. Az újranyitást követően a kiállítás kedd és vasárnap között 2021. szeptember 26-ig lesz látogatható. A kiállítás jövő hét közepétől virtuális sétán járható be: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/nsz2021/
2021. április 24.  |  haris lászló fotóművészet nemzeti szalon