Képek és pixelek
Fotóművészet ‒ és azon túl │ Nemzeti Szalon 2016
Műcsarnok, 2016. április 23. – június 26.
1146 Budapest, Dózsa György út 37.


Erdős Gábor: Muzsikusok (Caravaggio után), 2010

Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016

Műcsarnok, 2016. április 23. – június 26.

Az elmúlt bő egy évtizedben szinte minden megváltozott a fotográfia körül, és sok minden magában a fotográfiában is. A képek készítésének és prezentálásának gyökeresen új természete – egyszerűbben szólva a digitális váltás – nem pusztán technikai változásnak bizonyult, a mostani fordulat talán a médium egészét értelmezi újra. A 2016-os Nemzeti Szalon a magyar fotóművészet legutóbbi tíz-tizenöt évét és jelenét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban. Kurátorok: Szarka Klára fotótörténész és Bán András műkritikus.

Fotóművészet –
Csaknem másfélszáz fotóművész több száz – az elmúlt tíz, tizenöt évben született – képe a falakon. A fotografikus művek öt nagy témakörben – Hely, ahol; Szemben; Testkép; Nézőpont; Varázslat – találták meg a helyüket. Ám ezek korántsem szorosan zárt tematikus egységek. A mai magyar fotóművészetre – és „azon túlra" – a műfajok, stílusok, megközelítések keveredése, viszonylagossága jellemző. A tárlat bejárásához, befogadásához nem pusztán segítséget adhat a csoportokba rendezés, hanem az elrendezésnek köszönhetően izgalmas „párbeszéd" is kialakult a kiállított művek, műcsoportok között.
Egy-egy művész neve több helyszínen, más-más tematikus egységben is feltűnhet. Jól mutatja ez, hogy a magyar fotóművészek egy részének érdeklődése és munkássága szerteágazó. Annak ellenére így van ez, hogy a legfontosabbnak látszó általános törekvés az elmélyült tudatosság elérésének vágya. Úgy tetszik, a neten burjánzó „rivális" képtömegektől csakis koncentrált, letisztult, egységes és nagyon tudatos alkotói módszerekkel lehet távolodni. Elemelkedni. Valamilyen pontosan körülírható és általában szó szerint is körülírt projektummal, tervvel. Gyakran képsorozattal.
A kiállított fotográfiák zömét digitálisan rögzítették és digitális nyomatokkal mutatják be alkotóik. Markáns törekvés ugyanakkor az analóg képrögzítés és -másolás használata, sőt a historikus technikák alkalmazása is. Méretben, formátumban, installációban óriási a változatosság a képek között. Ez részint adottság: többen korábbi kiállításra, tehát más alkalomra, meghatározott módon készült műveikkel szerepelnek itt, sokaknak viszont most, a Szalonra öltöttek testet a képeik. Másrészt éppen az alkotói szándékok sokfélesége miatt oly különfélék a bemutatott művek a maguk fizikai valójában. Ám ebben nincs semmi meglepő. A fotografikus kép, alaptermészete szerint, a folytonos változás és polarizálódás állapotában létezik, az első dagerrotípiáktól a világhálón megosztott, kézzel meg sem fogható pixelhalmazokig, vagyis a mai fényképekig.
Szarka Klára
 
– és azon túl
A modern művészet hatalmas fejezete foglalkozik a műfajhatárok átlépésével, az összművészeti és műfajközi alkotással, az új anyagok és technikák művészeti alkalmazásával, a kép kiterjesztésével. A jelen digitális képiség különösen kínálja a mediális konvergenciát és a váratlan, szokatlan elágazásokat. A Képek és pixelek kiállítás fotóművészeti termei mögött olyan terek nyílnak, amelyekben a téma a digitális váltás következményeinek mérlegelése, a mindennapi képhasználat, az álló és mozgókép, illetve kép és hang egymásba fordulása.
Bán András
 
Idő/utazók
Multimediális alkalmazások azokból az évtizedekből, amikor az ismeretek még nem a világhálón terjedtek, amikor nem az algoritmusok, hanem az emberi agy és kéz alkotott, amikor az idő az alkotó és a befogadó számára is években, hónapokban, napokban és nem percekben volt mérhető. Naplóvezetés fényképezőgéppel, tollal, kamerával, ceruzával az évezredes régészeti leletmentéstől a pár évtizeddel ezelőtti múlt rögzítéséig professzionális művészektől, tudósoktól és ismeretlen dokumentátoroktól.
Mayer Marianna

A Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016 kiállítás kísérőprogramjai
2016. áprilismájus
 
 KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS
2016. április 23., szombat, 16 óra
Szarka Klára, Bán András, Mayer Marianna
 
EXKLUZÍV TÁRLATVEZETÉSEK
2016. május 7., szombat, 16 óra
Gelencsér Gábor filmtörténész, egyetemi oktató
 
2016. május 21., szombat, 16 óra
dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Előtte: 15:30 óra, I-es terem
Interconnectedambitions – Az electro-industrial találkozása a kortárs tánccal
Bocsi Eszter és DjLiquid
A nézők követik a táncos mozgását, mely a zene ritmusára hol gyorsul, hol lassul. A dinamikus összehangolás, a szokatlan harmónia Bocsi Eszter és DjLiquid, a kortárs tánc és az electro-industrial összjátékából születik meg, képek segítségével.
 
PIXELFOGÓK
 
2016. április 30., szombat, 18 óra, Előadóterem
„Néha nem akarsz mindent meglátni" (Don McCullin)
Tóth Kriszta, Bartis Attila és Kemény István felolvasása
A szerzőkkel Wirth Imre beszélget
 
2016. május 13., péntek, 17 óra, I-es terem
Balázs Zoltán, Éltes Barna és Ütő Gusztáv cselekményestje: Lokális vs. globális
 
2016. május 17., kedd, 18 óra, Előadóterem
Aniráma. Animációsok a kortárs magyar animációról. Pódiumbeszélgetés és vetítés.
Moderátor: M Tóth Éva
 
2016. május 19., csütörtök, 18 óra, I-es terem
…és azon túl. Tánc, film fotó. Pódiumbeszélgetés és vetítés.
Moderátor: Lőrinc Katalin
 
2016. május 24., kedd, 17 óra, Előadóterem
Hely, ahol. Pódiumbeszélgetés a Képek és pixelek kiállításról.
Moderátor: Szarka Klára
 
IRODALMI PROGRAMOK az MMA irodalmi tagozatának szervezésében
 
2016. április 28., csütörtök, 18 óra, Előadóterem
ÉLŐFOLYÓIRAT (II. évfolyam, 2. szám)
A békéscsabai BÁRKA folyóirat estje
Házigazda: Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, főszerkesztő
Közreműködik: Farkas Wellmann Éva költő, szerkesztő, Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész, Körömvirág Együttes (Kocsis Csaba, ifj. Miczura Károly, Szászné Ökrös Beáta)
Íróvendégek: Orbán János Dénes, Zalán Tibor
 
2016. május 26., csütörtök, 18 óra, Előadóterem
Vathy Zsuzsa kisprózaestje és könyvbemutatója
 
(A tárlatvezetések és az I-es terem rendezvényei napi belépőjeggyel, az Előadóterem 300 Ft-os belépővel látogatható.)
2016. április 20.  |  műcsarnok fotóművészet nemzeti szalon