2021. június 1. | 16:00 – Magyar irodalmi művek lexikona 1956–2016 | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Pesti Vigadó Makovecz termében tartja Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kötetének bemutatóját.

A könyvről:
Rendhagyó és formabontó magyar irodalomtörténet – lexikon formában.
Összesen 655 szócikkben 332 magyar író műfajilag változatos szépirodalmi könyvét 52 szócikk-író ismerteti.
A hagyományos írói pályaképek helyett a kézikönyvben egyedi könyvek rövid, orientáló és informatív ismertetéseivel találkozik az olvasó. A szócikkek megjelenési évük szerint, évenkénti besorolással kerültek be a kötetbe. A kronologikus szerkezeti felépítés lehetővé teszi, hogy az érdeklődők figyelemmel kísérhessék a tendenciákat, ráláthassanak a kor szellemiségére, hangulatára. A lexikon egységes nemzeti irodalomban gondolkodik, a magyarországi, valamint a határon túli (szlovákiai, vajdasági, erdélyi, kárpátaljai) kisebbségi és a nyugati magyar irodalom alkotásai nem különülnek el egymástól. Mivel a sokszínűség bemutatására törekszek, egy-egy írónak legfeljebb öt könyvét ismerteti.
A kötet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete lexikonprogramjának keretében készült. Célja, hogy pótolja az 1956 utáni korszakokról született irodalomtörténet-írások hiányosságait. Az egyes műveket a szerkesztőbizottság (Elek Tibor, Falusi Márton, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Pécsi Györgyi, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza) a 2018 óta zajló szakmai diskurzus során választotta ki úgy, hogy a kortárs magyar irodalom sokszínűségét, plurális és nyitott természetét hitelesen reprezentálja.

A bemutató résztvevői:

  • dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára
  • dr. Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója
  • Bengi László irodalomtörténész
  • Bónus Tibor irodalomtörténész
  • Pécsi Györgyi és Falusi Márton, a kötet főszerkesztői

A könyvbemutató moderátora: Juhász Judit, az MMA szóvivője

A kötet rövid bemutatója után a résztvevők szívesen válaszolnak a sajtó, illetve az érdeklődők kérdéseire.

A program ingyenes. A Pesti Vigadó épületében a résztvevőknek maszk viselése kötelező, belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges!
Kérjük, résztvételi szándékát 2021. május 31-ig jelezze az info@mmakiado.hu e-mail-címen!


m e g h í v ó
 
// ]]>