56 éve volt '56 – gálaest és kiállításmegnyitó

2012. október 18-án este a Magyar Művészeti Akadémia gálaesttel emlékezett 1956-ra a Duna Palotában. 

Köszöntőjében Fekete György, az MMA elnöke arra figyelmeztetett, hogy a testület tagjai számára az október 23. környékén érzett gyász nem merülhet ki a puszta bánatban, mert 1956 emlékéből „roppant erejű inspirációt" kell meríteni. 

Mi lesz, ha a következő generáció úgy fog ülni az 56-os ünnepségeken, mint a rendszerváltások előtti fiatalok a kötelező április 4-i műsorokon? – tette fel a kérdést az ünnepi est előtt elmondott beszédében az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint a „közöny falát átütni", 1956 üzenetét közvetíteni a művészet, a kultúra képes leghatékonyabban. Mint emlékeztetett, ma is vannak a magyar közéletben, akik úgy beszélnek 1956-ról, mint az „utcai csőcselék randalírozásáról", vagy éppen sehogy nem beszélnek, de olyan művek, mint Kovács István 1956-os regényének olvasása után feléled a remény, hogy 1956 szellemiségét át lehet adni – tette hozzá. Az ünnepi műsorban az MMA tagságának '56-hoz kapcsolható zene- és irodalmi művei kaptak helyet, valamint két filmbejátszás színesítette az emlékezést. A közreműködő színészek Kubik Anna, Blaskó Péter, Huszti Péter, valamint Kobzos Kiss Tamás zenész voltak. Az estet Szakonyi Károly rendezte.

Az est keretében Szemadám György a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője nyitotta meg azt az emlékező kiállítást, amely az Akadémia majd ötven művészének 56 – 1956-os vonatkozású – alkotását mutatja be. A kiállított művek különféle képzőművészeti ágakat jelenítenek meg, de a fotóművészet is képviseli magát – Haris László sokáig elveszettnek hitt eredeti fotói 1956-ban készültek.

A tárlatnak jelentőséget ad, hogy több mint húsz évvel a rendszerváltás után ez az első olyan művészeti kiállítás, amely több művész kifejezetten csakis 56-os tematikájú, 56-ra emlékező műveit tárja a látogatók elé.

A kiállítás a Duna Palota Falk Miksa kiállítótermében, 2012. október 19-től 31-ig, naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg.

2012. október 19.