Venezuelában lép fel a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar

A Kodály Zoltán-féle zenepedagógiai módszer bemutatására és népszerűsítésére Venezuelába utazik a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. A kórus tagjai a mesterkurzusok és szemináriumok mellett több koncertet adnak majd a dél-amerikai országban.
A Szabó Soma karnagy vezette vegyeskar harminchárom énekese szombaton indul Venezuelába, ahová Maria Guinand karnagy, a venezuelai Schola Cantorum és több más énekkar alapítójának meghívására utaznak.
A nemzetközi tekintélyű szakember 2011-ben a Cantemus Maestro című kórusbérletének előadásán vezényelt, most pedig a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenepedagógiai módszert szeretné megismertetni a dél-amerikai zenészekkel és énekesekkel. Mivel kedvezőek voltak a Magyarországon szerzett tapasztalatai a módszer hatékonyságáról és eredményeiről, erre a feladatra a nyíregyházi kórust és karnagyát kérte fel a szakember.
A Cantemus Vegyeskarnak nem lesz egyszerű a dolga a tíznapos venezuelai tartózkodása alatt, mivel nemcsak az ott jelenlévő szakembereknek és énekkaroknak kell bemutatniuk a metodikát, hanem – az interneten keresztül – Argentínából, Peruból, Bolíviából és Dél-Amerika más országaiból is követhetőek lesznek az általuk tartott bemutatók és mesterkurzusok. A szemináriumok mellett önálló koncertet adnak Caracasban, illetve bemutatkoznak a III. Don Bosco Kórusfesztiválon.
Az énekkar venezuelai tartózkodását a caracasi magyar közösség is segíti.
A Cantemus énekeseinek egyébként nem ez lesz az első útjuk Venezuelába: 1982-ben a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett gyermekkórus lépett fel a dél-amerikai országban. A most utazók közül hárman ott voltak azon az utazáson is.
A Cantemus Vegyeskar január 29-én érkezik vissza Nyíregyházára.
Forrás: MTI
2014. január 14.