Cím: Tolnay Klári Emlékház Mohora
Kossuth Lajos utca 30., 2698 Mohora


Nagyobb térképre váltás

Esemény - nagy kép

Tolnay Klárira emlékeznek

Ünnepi emlékműsorral és hangversennyel emlékeznek Tolnay Klárira születésének 99. évfordulója alkalmából Mohorán, július 27-én, szombaton. Tolnay Klári Emlékház ünnepségén Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója emlékezik majd a színművészre, Pongrácz Ágnes költő közreműködésével.
Hangversenyt ad Fenyő Gusztáv zongoraművész, a Skót Királyi Akadámia mestertanára és Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész. Ember Csaba karnagy vezetésével fellépnek a 27. Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor tanárai és hallgatói.
 
Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, és a Nógrád megyei faluban, Mohorán, apja középbirtokán töltötte gyerekkorát. Elemi iskoláit itt végezte, majd Balassagyarmaton bejáró diák volt a polgáriban. Két évet a nyíregyházi Angolkisasszonyoknál tanult, majd Debrecenben érettségizett felsőkereskedelmi iskolában. Gyerekkorától kezdve énekelt és zenélt, majd meghallgatásokon vett részt Rajnai Gábornál, Heltai Jenőnél és Hevesi Sándornál. A kezdeti kudarcok után Gaál Béla filmrendező karolta fel, és így filmszínészként indult karrierje a Hunnia Filmgyárban. A mesterséget előtanulmányok nélkül, a gyakorlatból sajátította el. Első nagyobb szerepét a Meseautóban kapta Perczel Zita, Törzs Jenő és Kabos Gyula oldalán, ezután vették át 1934-ben a Vígszínházba, ahol ösztöndíjasból hamarosan a társulat vezető színésznőjévé lépett elő. Már az 1940-es években is körülrajongott sztár és elismert színésznő volt. Eleinte naivaként ismerhették a nézők, később drámai szerepeket osztottak rá. Egészen 1946-ig a társulat tagja volt, ekkor két évet a Művész Színháznál töltött, majd 1948–1949-ben visszatért a Vígszínházba, ezúttal társigazgatóként Somló István és Benkő Gyula mellett. 1950-től haláláig a Madách Színházban szerepelt, a kilencvenes években másodvirágzását élte karrierje. Jellegzetes hangszíne, szellemessége és híres mosolya mellett színészi játékának természetessége, eszköztelensége volt a védjegye. A magyar- és a világirodalom számos nagy, női szerepét eljátszhatta, színpadi sikerei mellett számos filmben is szerepelt (A kölcsönkért kastély, A hölgy egy kissé bogaras, Egy csók és más semmi, Katyi), rádiós és szinkronszínészi alakításai is maradandóak.

Mohorán 2008 szeptemberében nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházat. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyet Tolnay Klári a béke szigetének nevezett. Az 1998-ban elhunyt színművész már nem láthatta a múzeumot, de korábban személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.
 
Születésének évfordulójá minden évben megemlékeznek róla Mohorán.
(Forrás: MTI, szinhaz.hu)
2013. július 24.  |  emlékest tolnay klári