Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze

Színház a világ

Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze kapta az idén hatodik alkalommal átadott Kaszás Attila-díjat. A Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészcsoport által alapított kitüntetést a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitórendezvényén vehette át a színművész.
„Pécs a kultúra városa. Ezt a kitüntető jelzőt évről-évre alátámasztja a színházi élet rangos rendezvénye, a városunkban rendezett Pécsi Országos Színházi Találkozó. A POSZT idén egy komoly vívmánnyal gyarapodott; a Találkozó megnyitóján adják majd át a hazai színjátszás egyik fontos kitüntetését, a Kaszás Attila-díjat" – mondta bevezetőbeszédében Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A 2008-ban, egy évvel a tragikus körülmények közt elhunyt népszerű színész, Kaszás Attila halála után alapított díjat azok kaphatják, akik a díjazást megelőző évben kiemelkedő színészi teljesítményük mellett következetes közösségépítő munkát is végeznek saját társulatukban. A Somorjai Kiss Tibor rézkarcával díszített, fél millió forinttal járó kitüntetést minden évben a magyarországi és a határon túli magyar kőszínházak színészeinek és közönségük szavazatai alapján ítélik oda.

„A Kaszás Attila-díjban az a különleges, hogy azok döntenek az adományozásáról, akik a leginkább ismerik ennek a hivatásnak a szépségét és az árnyoldalát is. Nem a hatalom vagy a politikai elit adja a saját körébe tartozóknak hűségük zálogául, hanem a legkíméletlenebb kritikusok, a színésztársak tűntetik ki vele valamelyik kollégájukat" – mondta a díj átadásakor Pokorni Zoltán. Az idei szavazás utolsó fordulójába Borovics Tamás mellett Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház, és Vass György, az Újszínház tagja jutott.

A kitüntetést átvéve Borovics Tamás kiemelte; különös érzés számára, hogy évek óta, napról-napra több száz ember előtt áll színpadra, ebben a helyzetben azonban mégis zavarban van. Mint mondta, a díjat nem tudja ebben a pillanatban igazán megköszönni, ennek akkor jön majd el az ideje, mikor legközelebb színpadra áll.

Az idei POSZT díszvendége Bodrogi Gyula, akit színésztársai és a fesztivál közönsége egy ekhós szekéren tolt át a megnyitó helyszínéről a Pécsi Nemzeti Színház épülete elé. A XIX. századi szekér egyben kiállítás is, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a színházi élet hőskorának jellegzetességeit mutatja be. Bodrogi Gyula a színház elé húzott szekér bakján ülve nyitotta meg a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozót.

2013. június 7.  |  díj-kitüntetés poszt 2013 borovics tamás