Párbeszéd a magyar színház jövőjéről – az összefogás jegyében

Idén a 120 éves kecskeméti Katona József Színház adott otthont az Országos Színházi Évadnyitónak augusztus 26-án, amely keretében átadták a Kaszás Attila-díjat. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia harmadik alkalommal hívta össze a színházi szakma képviselőit, hogy a magyar színházi élet aktuális kérdéseit megvitassák. A kecskeméti Katona József Színházzal közösen szervezett Párbeszéd a magyar színház jövőjéről 3. elnevezésű konferencián a résztvevők három szekcióban tanácskoztak.
Az esemény házigazdájaként részt vettek többek között Marton Éva Magyar Szent István Renddel kitüntetett operaénekesnő, a Nemzet Művésze, az Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára; Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója, az MMA levelező tagja és Oberfrank Pál, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Az 1-es szekció témája a pályáztatás és a pályázati lehetőségek összehangolása volt. A szekció munkáját Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vezette.
A 2-es szekció résztvevői a zenés színház – az opera, az operett és a musical – hagyományairól, esélyeiről tanácskoztak, illetve a műfaj lehetőségeiről Magyarországon. Itt László Ferenc kritikus volt a szekció vezetője, és az említettek mellett az értékőrzés és az értékteremtés aktuális kérdései is szóba kerültek.
A 3-as szekcióban a téma a professzionális magyar színház rendszere, az Y struktúra volt. A szekciót, illetve a párbeszédet dr. Kriza Zsigmond, a Millenáris Kft. ügyvezető igazgatója vezette.
„Három évvel ezelőtt határoztuk el, hogy a színházi évad induljon széles szakmai fórummal, ahol megindulhat a párbeszéd, fel lehet tárni a nehézségeket, s közelebb juthatunk a megoldáshoz, közös szakmai akarattal" – mondta a plenáris ülés megnyitóján Marton Éva. „A legnagyobb sikert lelki, szellemi síkon értük el: érezhetően kezd kialakulni az egymás iránti bizalom, ami mindannyiunk számára biztató közös szakmai jövőképet vetít előre".
Cseke Péter az évadnyitón kiemelte: „Muszáj, hogy ez a színes közeg, a művészi szabadság megmaradjon. Ha a felmerülő problémákat továbbra is együtt, egymással próbáljuk megoldani, akkor bármilyen kicsi is a mi szakmánk, hosszú távon baj nem érheti". Emellett hangsúlyozta: „A legjobb eredmények összefogással érhetők el. Büszke vagyok rá, hogy a mai nap folyamán több témában is tartalmas, egymás érveire odafigyelő, nyílt, őszinte párbeszéd folyhatott színházunkban. Ne hagyjuk abba! A nagy horderejű kérdésekre közösen kell megadnunk a választ".
Oberfrank Pál a konferencián arról beszélt, hogy arra törekednek: mindenki legalább egy kisebb összeget kapjon azok közül, akik náluk pályázik. Eddig évente hozzávetőlegesen ötvenmillió forintot osztottak szét a színházi szférában.
A szekciók üléseit követően Dér Ágnes, a szeptember 18-ától induló M5 kulturális csatorna igazgatója, valamint a SÍN Kulturális központ vezetői, Nagy Zoltán és Rácz Anikó tartottak előadást. Az M5 új kulturális csatornán rendszeresen terveznek színházi közvetítéseket, illetve új színházi előadások felvételeit is láthatják majd a nézők.
 


Schneider Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat
 
Schneider Zoltán, a Radnóti Miklós Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat, az elismerést az országos színházi évadnyitón vehette át a színművész.
A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat, melyet az MMA is támogat, olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.
Az elismerésre minden magyar nyelvű színház egy-egy tagját jelölhette, majd közülük maguk a jelöltek szavazhattak a három „döntősre". Idén a 34 nominált közül Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Színház tagja, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház tagja, valamint Schneider Zoltán jutott tovább. Közülük a közönség választotta ki az idei díjazottat.
2016. augusztus 29.  |  konferencia marton éva kucsera tamás gergely cseke péter oberfrank pál