Marton Éva, tanítványaival

Marton Éva-énekverseny

Világhírű szopránunk, Marton Éva – aki éveken át a szegedi Simándy-énekverseny zsűrielnöke is volt – adja a nevét ahhoz a nemzetközi énekversenyhez, amelynek szervezésében és rendezésében a Zeneakadémia Koncertközpont és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is részt vesz.
A 42 ezer euró összdíjazású megmérettetésre 18 és 35 év közötti énekesek jelentkezését várják a világ minden tájáról. A nyolctagú nemzetközi zsűrit Marton Éva vezeti, a középdöntőket 2014. szeptember 16. és 19. között rendezik – a döntőt 20-án tartják, 21-én az Operaház ad helyet a verseny gálaestjének. Az előzsűrit is Marton Éva vezeti; kép- és hanganyag alapján határoznak a továbbjutásról, az anyagokat postán is fel lehet adni, de januártól interneten fel is tölthetők a verseny honlapjára – martoncompetition.org –, amelyen hamarosan további részletes információk is olvashatók majd.

„2014 szeptemberében indul el a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny – mondta el Marton Éva korábban. Az első héten a dal és oratórium műfajban mérkőznek meg a jelentkezők, a második héten operaáriákat kell előadniuk. Ha úgy valósul meg, ahogy elképzelem, ez is hozzájárul a Zeneakadémia új kettős funkciójához. Hiszem, hogy Budapestnek az énekverseny turisztikailag, következésképp gazdaságilag is előnyös lesz."

Forrás: Délmagyarország, Magyar Hírlap
2013. december 12.