Bemutatták a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapította a Mozaik Művészegyesület és Budapest Fővaros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzata, amellyel a magyar ajkú színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is célul tűzték ki. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott, ezért a Kaszás Attila-díjat azon színművészek kaphatják, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is betöltöttek társulatukban. A Magyar Művészeti Akadémia 2013-tól támogatja az eseményt, 2019-ben bruttó 2 millió forinttal járul hozzá az MMA a díj sikeres lebonyolításához, kommunikációs kampányához, valamint az ünnepélyes eredményhirdetéshez kapcsolódó költségekhez.
A díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk a díj szellemiségéhez és célkitűzéseihez legméltóbb kollégát. A szavazási eljárás első fordulójában minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó színház színészei leadhatják voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a nomináltak maguk közül választják ki a harmadik fordulóba továbbjutó három színművészt. 2012-től kezdődően az addig kétfordulós eljárás kibővült, már nemcsak színészek szavazhatnak, hanem az utolsó, harmadik körben a közönség szavazatai döntenek a díjazott személyéről, amely egy széles körű kommunikációs kampánnyal kísért fordulóban zajlik a kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazatokkal. A díjjal kapcsolatos lebonyolítást a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) végzi az MMA támogatásával, a szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.
Korábban többek között Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Schneider Zoltán, vagy legutóbb Nagy Csongor Zsolt kapta meg a díjat. Az első díjazott, Szarvas József szerint: „A Kaszás Attila-díjat az a kolléga kapja meg, akinek a tevékenysége messzire hallatszik."
2015-től már minden évben az Országos Színházi Évadnyitó gáláján adják át a díjat. Dr. Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató MMA főtitkára bejelentette, hogy az MMA ebben az évben is megrendezi az országos előadóművészeti konferenciát, találkozót szerveznek a magyar színházi világnak, s az augusztus végi színházi évadnyitó-találkozó zárásaként adják majd át a díjat, ezúttal Budapesten. A díjazott 500 ezer forint díjazásban részesül a Raiffeisen Bank és idén már másodszorra 400 ezer forint díjazásban az Emmi jóvoltából, valamint egy bronzból készült kisplasztikát is elnyer.
A 2019-es jelöltek:
Harsányi Attila – Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház
Orosz Ákos – Vígszínház
Király Attila – Jászai Mari Színház és Szkéné Színház

A Kaszás Attila-díjra szavazni a mai sajtótájékoztatót követően, 2019. június 25. 11 órától augusztus 25. éjfélig lehet. A díjat 2019. augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban adják át a nyertesnek.