Fotó: Grúz Attila

Véget ért a Kisgyőri Kézműves Szaktábor

Az idei Kisgyőri Kézműves Szaktábort 2016. június 20–26. között rendezték meg Kékedi László fafaragó, népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, tagozatvezető – aki egyben a település polgármestere – szakmai vezetésével.
  A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Kisgyőri Kézműves Szaktáborban ebben az évben összesen hatvanan vettek részt: tíz család érkezett az ország különböző részeiből, a Nádudvari Szakiskola öt tanulója volt jelen, és a táborlakók között voltak kiskőrösi állami gondozott gyerekek is. A rendezvényre meghívott mesterek gyermekfoglalkozásokat tartottak, köztük Kovács J. Attila csizmadia-cipész mester, Kiss Zoltán tűzzománcos készítő mester, Füredi Zsuzsanna népi játszóház vezető, valamint Kerékgyártó Attila népijáték-készítő.
  A tábor résztvevői a meghívott mesterek vezetésével más munkák mellett tizenöt sírkeresztet készítettek a Kárpát-medence különböző helyeiről – Somogytól a Délvidéken át a Gyimesig – felgyűjtött forma- és motívumkincs felhasználásával. A sírkereszteket a kisgyőri katolikus temető utca felőli kerítésszakaszára helyezték el. Szondy Sándor népi iparművész, a népművészet mestere elkészítette a Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Lajtha László életnagyságú domborművét, amely a fonográfba éneklő cifraszűrös férfialakkal együtt a terve szerint a kisgyőri Faluház előtt lesz elhelyezve.
2016. július 5.  |  kékedi lászló kisgyőr