Újraélednek Lázár Ervin meséi

Ki ne ismerné Dömdödömöt, Aromót, Mikkamakkát, Ló Szerafint vagy éppen Bruckner Szigfridet? Lázár Ervin új életműsorozata a legfontosabb, klasszikussá vált gyerekkönyveivel, A Hétfejű Tündér és A Négyszögletű Kerek Erdő – Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötettel indul a Móra Kiadónál.

A Hétfejű Tündér című mesét Molnár Jacqueline, a Négyszögletű Kerek Erdő – Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötetet Buzay István illusztrálta. A grafikából kiállítás is nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában.

Lázár Ervin klasszikussá vált gyerekkönyvei hosszú idő után újra a Móra Kiadónál jelennek meg – jelentette be a szerdai budapesti kettős könyvbemutatón Janikovszky János, a könyvkiadó elnök-vezérigazgatója. Felidézte, hogy 1964-ben kezdődött az író kapcsolata a kiadóval, ekkor jelent meg A kisfiú meg az oroszlánok című kötete, amelyet 1992-ig további tíz könyv követett. 1992-ben a szerző a Századvéghez szerződött.

Pompor Zoltán gyermekirodalom-kutató A Hétfejű Tündér című kötetről elmondta: huszonkét mese, köztük állat- és népmesék parafrázisai, komoly és vidám történetek, groteszk hangulatú rövid, valamint hosszabb lélegzetű mesék szerepelnek a kötetben, amelynek első változata 1973-ban jelent meg.

"Lázár Ervin játékába az is belefér, hogy átalakítsa a megszokott mesevilágot, így a tündérből nem egyfejű, hanem hétfejű tündér lesz, amely a mesékben általában a sárkányok jellegzetessége" – fogalmazott a kötet címére utalva a kutató. A történetek nyelvezete több rétegből épül fel, a ritka szavak jelentésének megértését szójegyzék segíti a kötetek végén – tette hozzá. Pompor Zoltán azt is elmondta, hogy A Hétfejű Tündérben már feltűnik Mikkamakka alakja, aki a második kötet főszereplője lett.  

A Bikfi-bukfenc-bukferenc a Bemutatkozunk című mesével indul, amelyből az összes szereplő – Mikkamakka mellett Dömdödöm, Ló Szerafin, Vacskamati, Szörnyeteg Lajos és Nagy Zoárd is – megismerhető. Lázár Ervin szereplői "kiszorított" karakterek, "van valamilyen furcsaságuk, például ki látott már kék lovat vagy sétáló fenyőfát? – fogalmazott a kutató. (Forrás: cultura.hu)

2013. december 13.