Képkocka a filmből

Szeretföld – Film készült Iancu Laura regényéből

A Iancu Laura – költő, író, az MMA rendes tagja – azonos című regényéből közösségi finanszírozással készült Szeretföld című játékfilm díszbemutatóját február 14-én tartották Veszprémben, a szakmai bemutató március 7-én 18 órakor a budapesti Toldi moziban lesz. A moldvai magyar közösségben játszódó történelmi elbeszélés a háborút túlélő, hazájába visszatérő katona történetét, és a háborúnak a közösségre tett hatásait, következményeit beszéli el.
Négymillió forintos költségvetéssel, közösségi finanszírozással készült el a Szeretföld című film, melynek díszbemutatóját 2017. február 14-én tartották Veszprémben. A filmet Buvári Tamás rendezte. A 109 perces nagyjátékfilm főként helyi és környékbeli támogatók – civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások és magánszemélyek – segítségével jött létre. Több hónapos előkészítés után, 2015 nyarán kezdődhetett a forgatás 20 nappal, majd ősszel és 2016 telén további 5-5 napig zajlottak a felvételek. Az utómunkálatok tavaly februárban kezdődtek: a képvágást helyben, míg a hangi és képi utómunkák egy részét budapesti stúdiókban végezték. A filmet mindössze 15-20 fős alkotói stáb készítette tíz főszereplővel (Lipták Jeanne, Nagy Zsolt, Turós-Máté Kinga, Trokán Anna, Trócsányi Gergely, Lengyel Ferenc, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Módri Györgyi, Buvári Csege) és további 30 epizódszereplővel. Hozzájuk csatlakozott a néhány jelenetben közreműködő nagyszámú statisztagárda. A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte, míg a producerek Gecs Mónika, Németh Csaba és Dósay Norbert voltak.
Iancu Laura József Attila-díjas író, költő, néprajzkutató a moldvai Magyarfalun született. Tudományos munkái mellett számos verseskötet (Pár csángó szó, Karmaiból kihullajt, Névtelen nap, Kinek a semmi a mindene, Míg kabátot cserél Isten), egy dráma (Petrás Incze János) és a Szeretföld című kisregény szerzője.
Buvári Tamás főként dokumentumfilmek (Játszó gyerekek, Posztkatona), kísérleti filmek (Projekció, Kivégzés, Életbevágó) és kisjátékfilmek (Fuvar, Várjá' Vlagyimir) rendezője. A Magyar Filmszemle-díjas alkotó Nekem ti voltatok címmel 2016-ban regénnyel is jelentkezett.
A Szeretföld Iancu Laura azonos című kisregényének felhasználásával készült. A 2011-ben a Magyar Napló Kiadónál megjelent regény Keleti Jeremiás útját követi, aki nyolc esztendeig volt távol családjától. Szibériából gyalog teszi meg az utat faluja, Szeretföld határáig. A háború teremtette káosz azonban teljesen átformálta Szeretföldet, és az elmúlt években a közösség is gyökeresen megváltozott. A moldvai magyar közösségben játszódó történelmi elbeszélés a háborút túlélő, hazájába visszatérő katona történetét, és a háborúnak a közösségre tett hatásait és következményeit beszéli el. A regényből készült film főszereplői a háború elől egy magyarországi munkásszállóra menekültek. Itt egy szociális munkás, Anna (Lipták Jeanne) meséli el Szeretföld történetét, mely az ott élők előadásában elevenedik meg, és rajzolja ki a háború egy szűk közösségre gyakorolt hatását.
2017. február 15.  |  iancu laura