A magyar képzőművészet kategória kitüntetettjének, Bak Imre festőművésznek gratulál a kategória jelöltje, Lovas Ilona képzőművész a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Prima Primissima lett Ferdinandy György

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott december 6-i gálaesten. Az MMA néhai tagja, Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár hét éve tartja fenn a díjat, amelyet egyedülálló társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övez.
2019-ben az alábbiak szerint alakult a nyertesek névsora:
Magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Gábor építész-tervezőművész,
Magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja,
Magyar sajtó kategóriában Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezető,
Magyar képzőművészet kategóriában Bak Imre festőművész, a nemzet művésze,
Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus,
Magyar sport kategóriában Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és röplabda mesteredző,
Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán cimbalomművész,
Magyar zeneművészet kategóriában Dés László előadóművész, zeneszerző,
Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Tóth Ildikó színművész,
kapta az egyenként 15 millió forinttal járó Prima Primissima díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat Keresztes Ilonának, a Kossuth Rádió vezető szerkesztőjének ítélték oda a szavazók.
Az idei kiemelt díjazott magyar irodalom kategóriában Ferdinandy György, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lett. Ferdinandy György írót, költőt 1956-ban felvették az ELTE BTK magyar–francia szakára, ahová néhány hetet járt, majd kitört a forradalom. December 13-án elhagyta az országot. 1969-ben a Strasbourgi Egyetemen irodalomtörténeti doktori címet szerzett. 1964 és 1970 között a Szomorú Vasárnap című irodalmi lap kiadója, főszerkesztője volt. 1965-ben Münchenben jelent meg első magyar prózakötete Futószalagon címmel. Budapesten 1988-ban került a polcokra első Magyarországon kiadott regénye. Könyveiben hangsúlyosan volt jelen az '56-os forradalom, az életérzés krónikásaként az emberi helyzeteket, sorsokat, arcokat mutatta meg. Szépírói és műfordítói munkásságáért József Attila-díjban és több külföldi irodalmi díjban részesült. Ferdinandy György helyett, aki egészségügyi okokból nem tudta személyesen átvenni a díjat, képviselője, Mészáros Márton kulturális újságíró, könyveinek szerkesztője köszönte meg az elismerést.
Ugyancsak magyar irodalom kategóriában Prima díjas lett Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja; magyar képzőművészet kategóriában Lovas Ilona képzőművész, az MMA rendes tagja; magyar színház- és filmművészet kategóriában szintén Prima díjas lett Szarvas József, az MMA rendes tagja; magyar zeneművészet kategóriában Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze; valamint magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Fazekas dinasztia (köztük Fazekas Ferenc, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja). Magyar oktatás és köznevelés kategóriában pedig a Prima díjasok közt találjuk az MMA egyik stratégiai partnerét, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatot is.
A díjazottaknak gratulálunk!