Bereményi Géza: Shakespeare királynőjének új bemutatója

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház mutatja be Bereményi Géza, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának drámáját június 24-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A főszerepben Udvaros Dorottya és Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja.
A darabot a Budapesti Nyári Fesztivál keretében négy alkalommal játsszák a fővárosban.
A kulisszák mögötti világba vezet bennünket Bereményi Géza új drámája, amely történetének középpontjába a magánélet, a világtörténelem és a drámairodalom szövevényes egymásba fonódását állította.
A darabban a színházat és a korabeli politikai terepet, a királyi udvart ismerheti meg a néző. "Azt mondták akkoriban, hogy az udvar színház, a színház pedig királyi udvar" – mondta el e korszakról Bereményi Géza. A színház önkéntelenül is politizál, mivel sokan nézik, a korabeli Globe-előadásokat alkalmanként háromezer néző előtt játszották, így az előadások óhatatlanul is politikai figyelmet kaptak.
Shakespeare halálának 400. évfordulóján az emlékév kiemelt nyári bemutatója ez a rendezvény, amellyel az idén 70 éves kiváló magyar írót, Bereményi Gézát köszönti a Szabad Tér Színház. Az előadás ősztől a kaposvári Csiky Gergely Színház repertoárján szerepel.
 
Bereményi Géza: Shakespeare királynője
Bemutató – 2016. június 24. és 25. (péntek, szombat) 20 óra, Városmajori Szabadtéri Színpad.
A darabról:
A Shakespeare királynőjét először a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mutatta be 2001-ben, Bagó Bertalan rendezésében.
Bereményi Géza elmondta: a drámát a zalaegerszegi színház számára írta, ahol akkoriban művészeti vezetőként dolgozott. A mostani munkára Bán Teodóra fesztiváligazgató és Rátóti Zoltán, a kaposvári színház vezetője kérte fel, apropója pedig a Shakespeare-év.
Az eredeti darabhoz képest Bereményi változtatott a szereplők számán, a jeleneteken, a szerző sok mindent átírt a műben.
A dráma I. Erzsébet uralkodásának utolsó éveit öleli fel, az 1600-as évek elején játszódik és bemutatja azokat a politikai intrikákat, amik Shakespeare munkáját kísérték a színházban.
A műben a királyváltás politikai izgalmai és a Globe Színház abban a korszakban bemutatott darabjai szerepelnek: a II. Richárd, a III. Richád, a Szentivánéji álom – a darabok színre vitelének körülményeiről szól a színpadi produkció.
A dráma hiteles, sok korabeli esemény, intrika jelenik meg benne. Színre lép Essex, a királynő kegyence, Cecil, az államtitkár, Francis Bacon, a tudós és koronaügyész, valamint a Shakespeare nagy alakjait játszó Richard Burbage színész és Benjamin Jonson, az író.
 
A Galambos Péter rendezésében látható előadás zeneszerzője Melis László. Az I. Erzsébetet játszó Udvaros Dorottya és a Shakespeare-t alakító Rátóti Zoltán és Kelemen József mellett a darabban Kovács Zsolt, Schlanger András, Hüse Csaba, Gyuricza István, Fándly Csaba, Váncsa Gábor és Szvetnyik Kata szerepel.
2016. június 13.  |  bereményi géza rátóti zoltán dráma