„Támadó tűz voltunk"

A Magyar Művészeti Akadémia az 1956-os Emlékévhez kapcsolódva két új kiadványt jelentetett meg. „Támadó tűz voltunk"  – Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról, valamint a Vers és Próza '56 – hangos szövegkönyv CD-t. Előbbit Mezey Katalin, az antológia szerkesztője, utóbbit Rátóti Zoltán, a Színházművészeti Tagozat vezetője mutatta be az MMA Könyvtára előtt a Pesti Vigadóban, a kiadványokról és az MMA 56-hoz kapcsolódó programjairól dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár adott ismertetést.
Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője elmondta: az 1956-os antológia gerincét az időközben elhunyt Oláh János költő állította össze. A kiadvány célja egy olyan válogatás létrehozása volt, ami a forradalom és szabadságharc szempontjából legfontosabb irodalmi alkotásokat adja közre vagy a legjelentősebb 56-os költőket, írókat reprezentálja egy-egy alkotásukon keresztül. Nem titkolt szándéka a Magyar Művészeti Akadémiának, hogy a könyvet a jövőben iskolákban, irodalomórákon, ünnepségek összeállításánál is használni lehessen. A kiadvány részben pályázati pénzből valósult meg, 2017. március végére angol nyelvű változatát is kiadja a Magyar Művészeti Akadémia. Az összeállításból a sajtóbemutatón Császár Angela akadémikus olvasott fel egy prózarészletet.

„Támadó tűz voltunk" – Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról magyar [és angol] nyelven
Az MMA Irodalmi Tagozatának tagjai között nem egy író-költő található, aki részt vett az 1956-os forradalomban, megsebesült vagy a megtorlások során börtönbüntetést szenvedett el.
Elég, ha a Kossuth téri sortűzben súlyos sebesülést szerzett Ágh István költő, író, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja vagy a megtorlások idején verséért börtönbüntetést elszenvedett Buda Ferenc költő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja példáját említjük. Vagy Tóth Bálint költő, írót, az MMA rendes tagját, akit koholt vádak alapján hatévi börtönbüntetésre ítéltek az ötvenes években, vagy a néhai MMA tagok közül Kiss Dénes írót, aki forradalmi verse felolvasásáért került börtönbe.
Azok az írók, költők, akik gyerekfővel élték át a forradalom napjait, életművük jelentős darabjai őrzik 1956 és az azt követő kegyetlen esztendők történetét. Oláh János író, az MMA néhai tagja Közel című regénye például a soroksári utat végigsöprő ágyútüzek és a házról házra járó szovjet katonák kegyetlen bosszújának eseménysoraival zárul.
A válogatáskötet emellett elbeszéléseket és verseket tartalmaz Albert Gábor, Dobai Péter, Ferdinandy György, Jókai Anna, Kovács István, Kiss Anna, Kiss Benedek, Mezey Katalin, Oravecz Imre, Serfőző Simon, Tamás Menyhért, Temesi Ferenc, Vathy Zsuzsa és más kortárs írók, költők tollából is.
Ezeket a műveket eddig még nem jelentették meg egy olyan reprezentatív, szépirodalmi antológiában, amely méltó módon, az irodalom eszközeivel mutatja be a XX. századi magyar történelemnek ezt a kiemelkedő eseményét, és a magyar társadalom egészére nézve máig ható következményeit.
A „Támadó tűz voltunk" – Kortárs magyar írók antológiájának kiadása az 1956-os emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottság által kiírt „Angyal István" pályázaton elnyert forrásból – a Magyar Művészeti Akadémia KKETTKK-56P-06-0030 azonosító számú nyertes pályázatának felhasználásával – valósult meg, az elnyert összeg 15 millió forint. A pályázat során az antológia megjelentetésére 1 781 029 forint önrész mellett 4 499 971 forint pályázatból elnyert támogatást fordítottunk.
 
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának hangos szövegkönyve
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának kezdeményezésére Vers és próza 56 címmel hangos szövegkönyv jelent meg. A köztestület által az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére kiadott lemezen a Színházművészeti Tagozat akadémikusai működnek közre. A kiadvány rendezője Nagy Viktor.
A versek és prózák egyszerre emlékeznek a második világháború utáni magyar történelem legmegrendítőbb eseményére, emellett az elhangzó művek révén megidézik írók és költők, többek között Illyés Gyula, Nagy Gáspár, Gyurkovics Tibor, Tollas Tibor, Tamási Áron, Csoóri Sándor, Gérecz Attila alakját is.

Mint Rátóti Zoltán, a Színházművészeti Tagozat vezetője elmondta, a szövegkönyv egyben tisztelgés azon színházi emberek emléke előtt is, akik művészi helytállásukkal a szabadságért folytatott küzdelem során 1956 történelmét kiegészítették. „Értük az ő tiszteletükre is szerettünk volna hangos mécsest gyújtani."