Helyszín: a Kultúrpalota Galériája
Időpont: 2013. augusztus 23. (péntek) 18 óra
 
A kiállítás megtekinthető 2013. szeptember 26-ig.Nagyobb térképre váltás
Közös alkotás / Duna-Limes. Készült: 1995-96 Forrás: karpitmuveszek.hu

Magyar Kárpitok

A Romániai Képzőművész Szövetség marosvásárhelyi fiókja és a Magyar Kárpitművészek Egyesülete kiállításának megnyitóját a marosvásárhelyi Kultúrpalota Galériában tartják augusztus 23-án. A kiállítás kurátora Balogh Edit kárpitművész, rendezője Katona Szabó Erzsébet textilművész. A tárlatot megnyitja: Nagy Miklós Kund művészeti író.

Köszöntőt mond: Csegzi Sándor polgármesteri tanácsos

Kiállító művészek:

 
A Magyar Kárpitművészek Egyesülete több mint hetven tagot összefogó nonprofit közhasznú egyesület, mely 1996-tól, megalakulása óta összefogja és képviseli azokat a Magyarországon és határainkon túl élő magyar kárpitművészeket (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia), akik a XIV. században, Franciaországban kidolgozott és később egész Európában elterjedt „gobelin" kárpitszövési technika folytatói, megújítói.

Az Egyesület közel száz kiállítás résztvevője és rendezője, melyek közül kiemelhető a washingtoni Textil Múzeumban való bemutatkozás, amelyet az amerikai elnök és családja is megtekintett. Az Egyesület sikeresen szerepelt Olaszországban a Magyar Kulturális Év alkalmából, majd Kanadában, Vancouverben, Genfben az ENSZ székházban, Strasbourgban az Európa Tanács székházában, és még sok jeles rendezvényen. A hazai kiállítások közül kiemelkedik a két alkalommal a budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megrendezett Kárpit I., II., (2000-ben és 2005-ben) nagyszabású nemzetközi kiállítás. Jelentős eseményként említhető a 2011-ben a budapesti Iparművészeti Múzeumban rendezett Transzcendens térképek című kiállítás, melyet az Egyesület alapításának 15. éves jubileuma alkalmából rendeztek. Az egyéni alkotók munkássága mellett a műhelymunka is figyelemreméltó teljesítményük. A felszámolás alatt lévő (1998) Iparművészeti Vállalat tárgyi hagyatékát, a közel százéves szövőszékeket a megsemmisítés elől kimentő és megóvó Egyesület a mai napig ezeken alkotja a nagyméretű kárpitokat.

A közösségben önkéntes alapon együtt alkotó művészcsoport 65 művész részvételével a kortárs iparművészetben egyedülálló módon közös műveket hoz létre. A különböző irányzatokat képviselő és eltérő invenciójú alkotók egy cél érdekében működnek együtt – az alkotás adta öröm fölold minden különbözőséget. Eddig öt darab monumentális, 10-20 négyzetméter közötti művet hoztak létre, mely a világban is egyedülálló teljesítmény.