Szőts felújított klasszikusa már DVD-n is

Szőts István (1912–1988) klasszikus filmremekének, az Emberek a havason restaurált változatát tűzte műsorára 2014. november 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínház. A havasi favágók életét bemutató, balladai szépségű film Nyírő József novellái alapján készült. Az MMA támogatásával felújított, 1941-ben készült film ezentúl DVD-n is megvásárolható.
Az irodalmi alapanyag, a felesége miatt bosszúálló szegény Csutak Gergő drámája Szőts kamerája előtt a felhők, a fák, az állatok, az ember kozmikus filmjévé vált, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is: az 1942-es velencei fesztivál művészeti díja után az olasz neorealisták Szőtsöt irányzatuk elindítójaként tisztelték.
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményének egyik legértékesebb darabja a film eredeti, tűzveszélyes nitro anyagon tárolt felvételi negatívja, amely súlyos bomlásokat és hatalmas sérüléseket tartalmazott, a hangja pedig, a korabeli hangtechnikának, s a sok helyszíni hangfelvételnek köszönhetően sok helyen erősen torz volt. A MaNDA kezdeményezésére, 2014-ben, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhatott meg a film teljes körű digitális restaurálása. A munkálatokat a Focus Fox Stúdió végezte, Sára Sándor operatőr, Szőts István tanítványa bevonásával. A fél évig tartó felújítási munkálatok során elkészült digitális hordozók biztosítják a film hosszú távú megőrzését.
A restaurálásban részt vevők elmondták: az egyik legnagyobb nehézségeket a filmkockák – mintegy 130 000 kockáról van szó – megtisztítása jelentette. (A nitrofilm nemcsak éghető, de robbanásveszélyes is – azaz vegyszeres tisztítása szóba sem kerülhetett.) Ebben a digitális lehetőségek mellett jelentős kézzel végzett munkára is szükség volt. Például a felújításhoz használt szoftver a repülő rovarokat is kosznak érzékeli, ezeket képkockánként kellett visszatenni. Egy másik probléma volt az eredeti kópia sérülése; az elszakadt, kiégett filmet üres fekete filmkockákkal ragasztották újra össze. Ez általában három hiányzó filmkockát jelentett, amelyet digitális segítséggel lehetett rekonstruálni a még meglévő utolsó és a már újra rendelkezésre álló legelső kockákból kiszámítva.
A számítógépes technikát nagyon hatékonyan tudták alkalmazni a Szőts által alkalmazott, a kor filmes kultúráját megelőző áttűnések kezelésére is, hiszen ezeken a pontokon meg kellett szüntetni a film remegését.

Gazsy Csaba azt is elmondta, a restaurálás során, ahogy egyesével nézték végig a filmkockákat, számos érdekességre is bukkantak. Az egyik ilyen, amikor a temetés-jelenetben, ahol a koporsó leeresztését alulról látjuk, a kép bal alsó harmadát kitevő sötét részben néhány filmkockára rá van montírozva egy születés-jelenet is. Ez a film nézése közben szabad szemmel nem érzékelhető, csak tudatalattinkat befolyásolja szimbolikus gesztusként, és feltehető, hogy Szőts szándékosan rejtette el a filmen.
Egy másik helyen viszont véletlenül maradt a filmben a plánba belógó láb az áttünéses vágás még el nem tűnő utolsó kockáin, annak az embernek a cipőorra, aki az őzet tartotta a kép előterében a megfelelő beállításhoz…

A film DVD-bemutatóján részt vett Szőts Istvánné Gyenes Mária, a rendező özvegye, Sára Sándor rendező-operatőr, Gazsy Csaba, a Focus Fox Stúdió vezetője, a film főrestaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő.
A DVD egyik extrája Szőts István és Csoóri Sándor 1988-as életmű-beszélgetése, a mintegy tízórás életműinterjúból készült az egyórás, gazdagon illusztrált film a DVD-re, amelyen a rendező a torzóban maradt életművéről, Erdélyről és az Emberek a havason keletkezéséről és sorsáról is vall.
Helyet kapott az extrák közt Szőts István kivételes szépségű kísérleti filmje, a Kádár Kata is, amelyet szintén Erdélyben, mégpedig a Gyilkos-tónál forgatott. A rövidfilm zenéjét Kodály Zoltán szerezte, és a zenefelvételt is maga vezényelte. A súlyosan sérült alkotást a MaNDA saját filmátíró műhelyében restaurálta.
 
A bemutatót követő vetítést Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja nyitotta meg Szőtsné Gyenes Mária és Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója jelenlétében.
A film digitális mozikópiájának ingyenes vetítésére teljesen megtelt a Fábri terem, ezért azt az Uránia Filmszínház egy, a honlapján előre közölt időpontban újra műsorra tűzi.
2014. november 26.  |  szőts istván