2021. október 20. | 14:00 – Jankovics-emléknap az Urániában

Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, művelődéstörténész, grafikus, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tiszteletbeli elnöke október 21-én lenne 80 éves. A Magyar Művészeti Akadémia Jankovics-emléknapot rendez október 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. Az alkotó emléke előtt tisztelegve 14.00 órától levetítik az életműve egyik csúcspontjának tekinthető, teljes egészében ritkán látható, Az ember tragédiája című animációs filmsorozatot.

A vetítésre a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az Uránia Filmszínház honlapján keresztül lehet.
 
Az ember tragédiája
színes magyar animációs film, 2011, 160 perc

(HD digitálisan felújított verzió)

Rendező, forgatókönyvíró, tervező: Jankovics Marcell
Operatőr: Bacsó Zoltán
Zeneösszeállítás: Sáry László

Szinkronhangok: Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes, Széles Tamás

Madách Imre emblematikus színművének animációs adaptációja. A forgatókönyvet Jankovics Marcell a dráma nyomán írta 1983-ban, a gyártás 1988-ban kezdődött, és bár egyes részek külön is bemutatásra kerültek, a teljes, 160 perces film 2011-ben készült el.

A film hűen követi Madách művét, amely az emberi lét legfontosabb kérdéseit vizsgálja. A történelem különböző korszakaiban játszódó színek az adott kor jellemző művészeti stílusában készültek el. Az egyiptomi síkművészet, a görög vázafestészet, a római kori mozaikképek, a bizánci ikonfestészet és kódexminiatúrák, az újkori európai rézmetszetek és a sokszorosított grafika (prágai és párizsi szín), a pop art (falanszter szín), vagy a 19. századi regényillusztrációk (londoni szín) mintájára készült részek bővelkednek a bravúros formai megoldásokban. Az adaptáció méltó tisztelgés az eredeti darab és az emberiség kultúrtörténete előtt.

Készítette a Magyar Rajzfilm Kft., a Pannónia Film Kft., a Magyar Filmlaboratórium Kft., az Észt Mérj Kft., az Arteam Produkciós iroda, a Focus – Fox Studio, a Kodak Cinelabs Hungary és az Intersound Kft.
// ]]>