(Fotó: Lugosi Lugo László)

Versek bűvös körében - Nagy Gáspár Versmondó Találkozó

Vasváron, április 27-én rendezték meg A költő hazatér című vers- és prózamondó találkozót Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja emlékére.

A találkozót – a költő 2007-ben bekövetkezett halála óta – hatodik alkalommal hirdeti meg a róla elnevezett vasvári művelődési központ, a Vasvári Játékszínnel és Nagy Gáspár szülőföldje önkormányzataival közös szervezésben. Az eredményhirdetés előtt a résztvevők ellátogattak a költő sírjához, Nagytilajba, és megkoszorúzták szülőházát Bérbaltaváron. 

"A fiatalok sokszor túl nagy fába vágták a fejszéjüket – mondta Prikazovics Ferenc, a középiskolás korosztály zsűrijének elnöke – Ennek a korosztálynak az az alaphangoltsága, hogy hegyeket tud megmozgatni, és valóban sok mindent képesek is átszűrni magukon, csak hiányzik az élettapasztalat. Ezért félsikerek voltak a Nagy Gáspár verseknél. A szabadon választott költeményeknél látszott, hogy közelebb állnak hozzájuk, ezeket jobban érthetővé tudták tenni számunkra. Válogatott társaság volt, színes eszköztárral rendelkeztek a fellépők, de az a tanulság, hogy még több elemző munka szükséges a színpadra lépés előtt."

"A felnőttek – a 19 és 50 közöttiek, valamint az 50 felettiek – a magyar költészet élvonalából való verseket választottak, József Attilától, Pilinszkytől, Juhász Gyulától. Fajsúlyos, nehéz verseket, komor hangulatúakat. Hiányérzetünk volt, mert egy kis könnyedséget, játékosságot, humort elviseltünk volna – fogalmazott Török Gábor zsűritag. – Egyetlen Varró Dani vers volt. Mintha mosolyogni, nevetni, játékosan felfogni az élet problémáit, a versmondók elfelejtettek volna."

A találkozóra Budapestről, Kecskemétről és Füzesabonyból is érkeztek versmondók. A zsűri minden kategóriában öt díjat adott ki: egy kiemelt különdíjat, első három díjat és Vasvár város díját. 

Nagy Gáspár 1949. május 4-én Bérbaltaváron született. Tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd Szombathelyen, népművelés és könyvtár szakon végezte. 1976 és 1980 között a Móra Ferenc Könykiadó szerkesztője volt, 1981-től 1985-ig a Magyar Írószövetség titkára, 1985-től a Bethlen Gábor Alapítvány titkára, 1988-tól a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetője. Költői életművének fontos része az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének őrzése és eszméinek felmutatása. Görömbei András irodalomtörténész szavait idézve: Nagy Gáspár művészete és emberi tartása a tisztesség, bátorság, tehetség egymást erősítő példája a magyar irodalomban.


(Forrás: http://vaol.hu)

2013. április 28.  |  nagy gáspár