fotó: Horváth Péter

Nincs parancs!

Szeptember 17-től tekinthető meg a mozikban Szalay Péter rendező, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjának filmje, a NINCS PARANCS! A dokumentumfilm az 1989-es év európai sorfordító pillanatait mutatja be, a vasfüggöny végnapjainak időszakát, ami egyben a rendszerváltás egyik emlékezetes eseményének, Magyarország történelmi helytállásának fontos kordokumentuma is. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, gyártója és forgalmazója a Dunatáj Alapítvány, producerei Buglya Sándor és Péterffy András. A díszbemutatót szeptember 8-án, kedden 19.00-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják.
1989 Európa sorsfordító éve volt, amikor egy negyven évig működő rendszer hirtelen összeomlott, a határok pedig átrajzolódtak. A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a XX. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.
„Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból" – mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár.
A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna. Egy fiatal keletnémet házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története egy lehetséges történelmi katasztrófa elkerülését, és a megbocsájtás üzenetét hordozza.
Főbb szereplők: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László.
A fikciós filmrészlet főbb szereplői: Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos.
Narrátorok: Schell Judit és Szervét Tibor.
A NINCS PARANCS! dokumentumfilm animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Rendezője és operatőre, a Balázs Béla-díjas Szalay Péter.
További operatőrök, Lovasi Zoltán (Szerelempatak, Liliomösvény, Csak a szél) és Nagy Ernő (A nevetlen falu, Nyolcak Nyomában, Yiddish Blues).
A film producere a Balázs Béla-díjas Péterffy András.
 
A NINCS PARANCS! díszbemutatóját szeptember 8-án, kedden 19.00-kor a Dunatáj Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös szervezésben az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. A helyszínen fotókiállítással egybekötve látható lesz egy eredeti Vasfüggöny-kapu is. A premiert színesíti még egy Trabant-bemutató, valamint a film főcímzenéjét szerző zenész, Barabás Lőrinc trombitakoncertje. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, a Toldi és a Tabán moziban fogják játszani.
Szalay Péter dokumentumfilmje vidéki városokban is megtekinthető lesz. A film alkotói, szereplői közönségtalálkozó keretében ellátogatnak többek között szeptember 9-én a Szeged Belvárosi Zsigmond Vilmos Fesztiválra, szeptember 13-án a Debrecen Apolló moziba, szeptember 16-án a Szombathely Savaria moziba, szeptember 18-án a Szolnok Tisza Moziba, valamint a későbbiekben Veszprém, Pécs, Győr, Miskolc és Sopron városban is tiszteletüket teszik.
 
További információ a: https://www.facebook.com/nincsparancs/ és a https://www.instagram.com/nincsparancs/ oldalakon található. 
2020. augusztus 31.  |  dokumentumfilm