Művészfilmek Szolnokon

2018. október 16. és 21. között zajlik Szolnokon a TISZApART moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol a programban többek között a Magyar Művészeti Akadémiához köthető alkotások is szerepelnek. A fesztivál képzőművészeti versenyprogramjainak zsűrijében részt vesz Richly Zsolt animációs rendező, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja is, a rendezvény kiemelt támogatója – ahogy a korábbi években is – a Magyar Művészeti Akadémia. A fesztivál egyik társrendezvényeként nyílik meg Szabó Tamás képzőművész, az MMA rendes tagjának szolnoki kiállítása.
Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, sztár-mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek a fesztivál repertoárjában. Tíz új európai nagyjátékfilm és öt régebbi film – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder, Marcel Carné alkotásai – mellett műsorra tűznek 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről. Szolnokra látogat Peter Greenaway, Allan Starski és Trauner Sándor örököse, szellemi hagyatékának kezelője, Didier Naert francia látványtervező.
A fesztivál egyik programjában a hazai filmügy helyzetéről szóló kerekasztal-beszélgetésen részt vesz az MMA főtitkára, továbbá az MMA MMKI gondozásában megjelent Mozgókép és paragrafusok című könyv bemutatóját is a szolnoki fesztivál keretében tartják: a szakmai kiadványt dr. Kucsera Tamás Gergely, dr. Kocsis Miklós, valamint dr. Kollarik Tamás mutatja be a közönségnek.

Néhány alkotás a programból:
 
Kőbárka, Csíkszentmihályi Róbert stációi
A film Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, az MMA rendes tagja stációit mutatja be.
Időpont és helyszín: október 17. (szerda), 16.45 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.

Hívószava a hal
Portréfilm M. Novák András festőművészről, az MMA rendes tagjáról, rendezte: Gulyás János filmrendező, az MMA rendes tagja.
Időpont és helyszín: október 17. (szerda), 17.50 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben

Albrecht Dürer Rinocérosza
Rendezte: Orosz István grafikus, filmrendező, az MMA rendes tagja és Horkay István.
Időpont és helyszín: október 18. (csütörtök), 13.30 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.
 
Nekem már egy hét után honvágyam van
Portréfilm Kékedi László fafaragóról, a népi iparművészről, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetőjéről.
Időpont és helyszín: október 18. (csütörtök), 14.00 órától a Panoráma Szekcióban.
 
JELbeszéd Sára Ernő tervezőgrafikusról
Portréfilm Sára Ernő tervezőgrafikusról, az MMA rendes tagjáról.
Időpont és helyszín: október 18. (csütörtök), 15.20 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.

Két kereszt között…
Portréfilm Olasz Ferenc fotográfusról, az MMA levelező tagjáról.
Időpont és helyszín: október 19. (péntek), 10.00 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.

Egy komisz kislány naplója 5. epizód Az Óriás
Rendezte: Gyulai Líviusz grafikusművész, az MMA rendes tagja.
Időpont és helyszín: október 19. (péntek), 11.10 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.
 
Egy komisz kislány naplója 4. epizód – Elrabolják
Rendezte: Gyulai Líviusz.
Időpont és helyszín: október 20. (szombat), 10.00 órától a Versenyprogram (Képzőművészeti Filmek) között, a „B" teremben.
 
Nem szeretem, ha bepózolnak
Portréfilm Török László fotóművészről, az MMA rendes tagjáról, rendezte: Gulyás Gyula filmrendező, az MMA rendes tagja.
Időpont és helyszín: október 20. (szombat) 13.30 órától a Panoráma Szekcióban.
 

A részletes program itt érhető el.
A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők.

* * *
A Magyar Festészet Napja alkalmából, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál társrendezvényeként nyílik meg Szabó Tamás Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA rendes tagja kiállítása a Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy Termében 2018. október 20-án, 14.30 órakor (5000 Szolnok, Kossuth tér 2.).
A Szolnoki Művészeti Egyesület szervezésében létrejött tárlat megtekinthető: 2018. november 20-ig kedd, szerda, péntek: 9–18, csütörtök: 9–19, szombat: 9–13 óra között.