Életműdíj Szolnokon Jankovics Marcellnek és Gyulai Líviusznak

Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének és Gyulai Líviusz grafikusművésznek, az MMA rendes tagjának – a nemzet művészeinek – ítélték oda a látványtervezők munkásságára fókuszáló szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíjait. A rajzfilmrendezőként, illusztrátorként és kultúrtörténészként is közismert Jankovics Marcell életműdíja nemcsak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szól. Gyulai Líviusz munkásságát egyedülálló stílusérzék, virtuóz grafikai tudás és derűs, intelligens szellemesség jellemzi, az odaítélt díj tisztelgés az életpálya egésze előtt – írták a méltatásban. A fesztivált többek közt a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.
2019-ben fennállásának 50 éves jubileumát ünnepli a szolnoki filmfesztivál, amely az ország jelentős képzőművészeti filmseregszemléje is. A szolnoki filmfesztivál tavaly vette fel Alexandre Trauner nevét, tisztelegve a magyar születésű, Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkássága előtt. A rendezvény 2019. október 15-től idén is 6 napon át várta a művészet és a filmek szerelmeseit Szolnokon, a TISZApART moziban.
A fesztiválon a Versenyfilmek – „Az Ő történetük" kategóriában mutatták be a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából készült egyik portréfilmet, Borbás Tamás rendező Mesterművek orvosa című, 2018-ban készült alkotását.
A tudós-restaurátor Szentkirályi Miklós Béla restaurátorművész, az MMA levelező tagja a mesterművek doktoraként majd ötven éve menti meg elmúlt századok műremekeit – reneszánsz faliképeket, barokk szárnyas oltárokat, a magyar történeti festészet reprezentáns alkotásait – a következő nemzedékek számára.
Forgatókönyv: Fekete István, rendező-operatőr: Borbás Tamás, forgalmazó: MMA Kiadó Nonprofit Kft.

Mesterművek orvosa – Portréfilm Szentkirályi Miklós restaurátorművészről (előzetes):

A fesztivál részletes programja itt érhető el.