Fotó: Bús Csaba

A Magyar Festészet Napja 2019

2019 októberében tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Festészet Napját (MFN). Az immáron több napos rendezvénysorozat a Magyar Festészet Napja Alapítvány jóvoltából Verebes György festőművész vezetésével az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, a Magyar Művészeti Akadémia támogatását évek óta élvező művészeti fesztivál. Az események fókuszában idén az Élő magyar festészet című nagykiállítás áll, amely a kortárs magyar festészetet három generáció tükrében mutatja be. A központi kiállításon évről évre értékes szakmai díjak kerülnek odaítélésre, melyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (doyenek életműdíja, fiatal generáció Maticska Jenő-díja), valamint a Magyar Művészeti Akadémia (középgeneráció díja) adományoz. Utóbbit, az MMA Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját az idei évben Palkó Tibor festőművész nyerte el.
A Jászberényben alkotó Munkácsy-díjas festőművész a díjat az október 20-ai központi rendezvényen veheti át. Oklevelét Vashegyi György, az MMA elnöke és Stefanovits Péter, az MMA Képzőművészeti Tagozatának tagozatvezetője hitelesítette.
A Magyar Festészet Napja Alapítvány ebben az évben összesen 109 csatlakozó helyszínen, több mint 180 rendezvénnyel (tárlatok, szimpóziumok, performanszok, beszélgetések), egész októberben várja az érdeklődőket határon innen és határon túl. Budapesten a 2019. október 20-án vasárnap díjátadó gálával egybekötött fő eseménynek a Budapest Galéria, az Esernyős Galéria, a Zichy Kastély Óbudai Múzeuma, és a Kórház utcai szabadtéri kiállítási helyszínei adnak otthont. A csaknem 180 kiállító művész munkáját november harmadikáig lehet megtekinteni.
A programokba sok esetben szervezőként is bekapcsolódó Magyar Művészeti Akadémia számos rendezvényen feltűnik. A „nulladik napon" még október elsején Jászberényben az ART Camp Művészeti Szimpózium kiállítás keretében „A hónap műtárgya" sorozatban Sáros András „Hídépítők" című festményét mutatta be fia, Sáros László György építész, az MMA rendes tagja. Az Élő magyar festészet középgenerációs kiállításán kurátorként Gaál József képzőművész, az MMA levelező tagja képviseli intézményünket. Gaál Józsefnek mindemellett október 15-étől a kecskeméti Kápolna Galériában látható Maschere Hysteria című kiállítása, mely egyszerre folytatása és összegzése plasztikai és festészeti munkáinak. A T-ART Alapítvány festőművész támogatóinak október 11-én nyílt kiállításán és a SEARCHING FOR T-ART eseményein Szurcsik József képzőművész, az MMA rendes tagja közreműködik.
A fesztiválhoz szervesen kapcsolódik a „Tiszta szívvel festeni" Műcsarnokban rendezett életmű-kiállítás, ahol Lajta Gábor festőművész, az MMA levelező tagja és három művésztársa életművét átfogó, utóbbi 33-34 alkotóévének jellegzetes darabjai kerülnek bemutatásra. A Pesti Vigadóban M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja „Őszi lehalászás" című kiállítása tekinthető meg, október 17-én ingyenes tárlatvezetéssel kapcsolódva az eseménysorozathoz.
A Magyar Festészet Napja Alapítvány jelezve a szellem, a mesterségbeli hagyomány tiszteletét, valamint ezeknek folyamatos megújítása iránti elkötelezettségét, 2002-ben, civil kezdeményezésként hívta életre a Magyar Festészet Napját. Noha a vizualitás anyanyelve nemzetközi, a kortárs magyar festészet Szent Lukács napjára (október 18.) időzített seregszemléje kizárólag a hazai jellemzőkre, irányvonalakra, az egyetemes festészetben betöltött szerepünkre koncentrál. A MFN Alapítvány koncepciója, hogy megszólítsák az ország és a diaszpóra galériáit, múzeumait, hogy programjaikkal, tárlataikkal kapcsolódjanak a kezdeményezéshez, jelentősebb festészeti kiállításaikat pedig időzítsék az évnek erre a szakára, elősegítve ezzel a szakmán túl a széles közönség figyelmének is a magyar festészetre történő ráirányítását.
A programok, rendezvények, kiállítások, helyszínek részletes leírását a Magyar Festészet Napja 2019 hivatalos honlapján lehet megtekinteni: festeszetnapja.hu

* * *

2019. október 19-én este a Szolnoki Galériában rendezték immár hagyományosan a Képzőművészet Ünnepe Szolnokon című tárlat megnyitó és díjátadó ünnepségét, mely szintén a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódik. 2019-ben a kiállítás a TÖRTÉNET címet viseli. A díjkiosztó gálán nyolc díjat adtak át, köztük van a város által támogatott életműdíj és a Magyar Művészeti Akadémia díja is. Az Életműdíjat Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas, érdemes művész és Bráda Tibor Munkácsy-díjas festő-és üvegtervező művész, a Magyar Festészet Napja alapítója kapták, míg a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott Gácsi Mihály-díjat Varga Patrícia Minerva festőművész vehette át.