Ünnepi ária

A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránja, a Corvin-lánc, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas énekművész, Marton Éva 70. születésnapja alkalmából nagyszabású gálakoncertet tartottak vasárnap este az Operaházban. 2014 szeptemberében elindul a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny.
A világhírű opera-énekesnő pályafutása Zeneakadémiai tanulmányai után a Magyar Állami Operaháznál kezdődött el, ahol szinte rögtön főszerepekben mutatkozott be. Pár évvel később Christoph von Dohnányi meghívására a frankfurti operához szerződött; még abban az évben föllépett a Firenzei Fesztiválon, amit rögtön a bécsi és a müncheni operaház követett.

Az énekesnő nemzetközi opera-karrierje innentől a világ legjelentősebb zenei központjaiban folytatódott, több mint kilencvenszer lépett föl a New York-i Metropolitan Operában, de énekelt a genfi, japán, zürichi operaházakban, a milanói Scalaban és a világ számos fontos színpadán. Hatalmas repertoárjából kiemelkedik Wagner Ringjének Brünnhildéje, a Lohengrin Elzája és Ortrudja, Elektra és Salome Richard Strauss dalműveiben, Bartók Kékszakállújának Judit szerepe, Beethoven Fidelioja. 
 
Marton Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2005 óta vezeti az ének tanszéket, melynek egykori növendékei, Molnár Levente és Szabóki Tünde mellett jelenlegi tanítványok – Rácz Rita, Pataky P. Dániel és Vörös Szilvia – is színpadra álltak vele a vasárnap esti gálakoncerten. Az est egyik sztárvendége a müncheni születésű, de mára szintén nemzetközi karriert elért Jonas Kaufmann volt, aki a gálán három számot adott elő. A koncert másik díszvendége az elsősorban Verdi-hősnőként világhírűvé vált amerikai mezzo, Grace Bumbry volt,  aki két dallal köszöntötte a születésnapját ünneplő Marton Évát.

"2014 szeptemberében indul el a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny"  nyilatkozta Marton Éva. "Az első héten a dal és oratórium műfajban mérkőznek meg a jelentkezők, a második héten operaáriákat kell előadniuk. Ha úgy valósul meg, ahogy elképzelem, ez is hozzájárul a Zeneakadémia új kettős funkciójához. Hiszem, hogy Budapestnek az énekverseny turisztikailag, következésképp gazdaságilag is előnyös lesz"  mondta az operaénekes. Az operaházi gálaestről megjegyezte, hogy Grace Bumbryt ő ajánlotta, de a szereplők felkérését, a műsor összeállítását a dalszínház átvállalta. "Meglepetés lesz a koncert, és én hagyom magam meglepni." (Forrás: MTI)
2013. június 11.  |  marton éva