Szalai Györgyi és Dárday István

Szalai Györgyi és Dárday István életműdíjas

Hatodik alkalommal rendezték meg BIDF-et, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban január 27. és február 2. között. A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi ünnepét és versenyét a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés övezte. A fesztivál életműdíját Szalai Györgyi és Dárday István filmrendezők, az MMA rendes tagjai kapták, a rendezvényt – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Magyar Művészeti Akadémia idén is támogatta.
A fesztiválon összesen 59 alkotást vetítettek, a versenykategóriákban 32 egészestés külföldi filmet és 9 rövidfilmet. A magyar alkotások az idén külön szekcióban szerepeltek. A magyar filmek versenyében hat alkotás kapott helyet.
A filmes világ, a művészeti élet, a sajtó elismert szereplőiből álló rangos magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri döntött a különböző kategóriák díjazásáról. Az életműdíjat Szalai Györgyi és Dárday István filmrendezők kapták. A két alkotó szakmai pályafutása, filmrendezői, forgatókönyvírói és művészetszervezői alkotó tevékenysége elválaszthatatlanul összefonódott egymással. Deme Tamás művelődéskutató szavai szerint „a szerzőpáros hitelességének titka az azonosulás azokkal az emberekkel és gondjaikkal, akiket amatőr alkotótársakként avatnak filmjeik alanyaivá." Az alkotók olyan filmeket tudhatnak maguk mögött, mint a Jutalomutazás (1974), a Filmregény (1977), Átváltozás (1984), A dokumentátor (1988), A tükröződések (1998) vagy Az emigráns (2006).
Mostanában minden filmjükben nemzeti zarándokként járják az országot, felkeresik az új életre kelő, vagy éppen elhagyott kistelepüléseket, és több filmjükben mutatják be az általuk szeretve tisztelt Makovecz Imre alkotásait Magyarországon és a környező országok magyarlakta vidékein.
2020. február 3.  |  filmfesztivál dárday istván szalai györgyi bidf