Részlet Jankovics Marcell látványtervéből (11. ének) (Forrás: Kecskemétfilm Kft.)

Jön a Toldi

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit. Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a Kecskemétfilm Kft. igazgatója kiemelte: nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében. A film az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.
A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll. A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap este nézheti majd a Duna Televízión, első alkalommal három, majd öt héten át két-két rész lesz látható.
Mikulás Ferenc elmondta: a film különlegessége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel. Jankovics Marcell rendező arra törekedett, hogy mindenki által "fogyasztható" legyen a sorozat, ezért karakteranimációval készült, vagyis valósághoz közel állóak a figurák, a hátterek és a helyszínek, illetve a cselekmények, a mozgás szintén fogalmazott..
„Jankovics Marcell – híven Arany Jánoshoz – egy tizenéves fiatalember karriertörténetét mutatja meg, kinek »még legénytoll sem pehelyzik állán«. Megtalálta a humort is a költő szövegében, de még Petőfi is segítségére volt Arany személyének megjelenítésében" – tette hozzá.
Az animációs sorozat kétféle képi megjelenítésében a rajzfim jelenetei mellett feltűnő Manesse-kódex stílusú képek jellegzetessége, hogy a gondolatfelhő keretében látottak nem a filmi valóság, hanem hősök képzelődése. Emellett Petőfi Sándor skicces rajza alapján megformálva felbukkan a sorozatban Arany János alakja is.
A jelenleg is zajló KAFF igazgatója azt is elárulta: a kezdetektől az volt a céljuk, hogy Arany János elbeszélő költeményéből a televíziós sorozat mellett egy egész estés film is készüljön. A tervek szerint a Toldi moziváltozata a májusban elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező és grafikus, az MMA néhai tagja, volt tiszteletbeli elnöke születésnapjára, 2022 októberére készül el.
A Toldi animációs filmsorozat előhangja és az első két, tízperces része 2021. szeptember 19-én, vasárnap 19 óra 40 perctől lesz látható a közmédia csatornáján.
A Lakiteleki Népfőiskolán tartott bejelentő eseményen közölték azt is, hogy a sorozat honlapja már működik, további információk a mediaklikk.hu/toldi weboldalon érhetők el.
2021. augusztus 13.  |  jankovics marcell mikulás ferenc toldi