Lázár Ervin (1936–2006)

Indul a Lázár Ervin Program

A Magyar Közlöny 2019. február 18-i számában közzétett kormányhatározatból kiderül: szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal a kormány ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyeinek látogatását. Nem véletlenül viseli a program Lázár Ervin nevét. A 2006-ban elhunyt író, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja, szinte egész életét a gyermekeknek szentelte.
A Hétfejű Tündér, Szegény Dzsoni és Árnika, Dömdödöm vagy Mikkamakka minden kisgyerek jó ismerőse. Lázár Ervin meséin generációk nőttek fel. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas író örökségét a 2017-ben elhunyt özvegye, Vathy Zsuzsa író, újságíró az MMA néhai tagja ápolta.
A határozat szerint: „az ezeréves magyar kultúra a jelen állampolgárainak és a jövő nemzedékeinek művelődése, önkifejezése és nemzeti identitása, valamint Magyarország kulturális fennmaradása szempontjából fundamentális jelentőségű érték, ennél fogva kiteljesítése az állam kiemelt felelőssége". Ezért is gondolt arra a magyar kormány, hogy kultúrstratégiai céllal létrehozza a Lázár Ervinről elnevezett programot, amelyre idén 6 milliárd, 2020-tól kezdve beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán. A költségeket a Pénzügyminisztérium utalja az Emberi Erőforrások Minisztériumának.
Ugyanebben a kormányhatározatban jelentették be a „Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában" tervet is, amely célja, hogy összekapcsolják a sportot és a nemzeti kultúrát, úgy, hogy történelmi és irodalmi nagy produkciókat mutatnak be sportlétesítményekben. Erre idén 6 milliárd, jövőre 1,6 milliárd forintot költenek majd.
A kormányhatározat a nemzeti identitás erősítését célozza. A program a diákok mellett az intézményeknek is jó, hiszen azok a látogatások alkalmával többletbevételre tesznek szert.
Lázár Ervin szerint „a belső élet legjavát a gyermekkor adja, amelyek egy életre elkísérnek bennünket". Nem véletlen, hogy ebben a korszakban kell megfogni őket, fogékonnyá tenni a kultúra és a művészetek iránt, s az ilyen programok segítenek ebben. Hogy a későbbiekben mindenki – még felnőttkorában is – képletesen a boldog négyszögletű kerek erdő lakója maradjon.
2019. március 6.  |  lázár ervin vathy zsuzsa lázár ervin program