Esemény - nagy kép

Fesztiválok az Őrségben – Hídépítő Hét Viszákon

A hétvégén két családias hangulatú fesztivált is tartottak az Őrségben: Magyarföldön Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel szervezte meg a Fatemplom Fesztivált, Viszákon pedig Szarvas József Tündérkertjében épült a börü.
Hídépítő Hét Viszákon
 
Szarvas József  színművész az Őrség belső részén található Viszákon, saját kertjében és a 2006-ban felavatott Kultúrpajtában szervez programokat, kiállításokat, nyaranta ide hívja meg művész barátait fellépni. A viszáki pajtanapok létrejöttében nagy szerepe volt a színész barátjának, a 2007-ben elhunyt Kaszás Attilának, aki hasonló törekvéssel szülőfalujában, Zsigárdon újította fel nagyapai örökségét és alakított ki közösségi házat.  

A Kultúrpajtához tartozó Tündérkertben a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfákat mentenek és közösséget építenek: minden évben annyi fát ültetnek, ahány gyermek az előző évben született a faluban és a környező településeken. A fákra a gyerekek vigyáznak. Az ötlet Kovács Gyula erdészgyümölcs-termesztőtől származik, akinek génbankjában több mint 1600 féle gyümölcs van, 2009-ben ez került tovább Viszákra is. A Kárpát-medencében ma több mint hatvan Tündérkertben terem a gyümölcs.

A Kós Károly Egyesülés vándoriskolájának vezetője, Csernyus Lőrinc irányításával a műszaki egyetem építész hallgatói tavaly egy öreg körtefa köré építették fel a Tündérkert csillagát, amely mágikus védelmet ad a kert körtefáinak és menedéket nyújt az ide érkezők számára. Az idén – Cséplő Attila építészhallgató vezetésével – akácfából készült gyaloghidat, „börüt" húztak fel a Körmend felőli út és az őshonos gyümölcsfák otthona között, a tervek szerint jövőre pedig kemencét készítenek. A héten itt dolgozó fiatalok és művészek kölcsönösen segítik egymást a helyi közösséggel: a hídépítők a börü mellé tettek egy padot is, hogy az erre járó idős nénik le tudjanak ülni. A helyiek pedig minden nap megjelentek egy-egy tál süteménnyel, de ha kellett, eszközöket is adtak kölcsön az építkezéshez.

A börü építésének alkalmából, július 15-étől tartották a Hídépítő Hetet a Kultúrpajtában. Felléptek többek között a Színház és Filmművészeti Egyetem növendékei, akik Arany János Toldi című művéből készült előadásukat mutatták be. Széllel szembe - poénok és poémák címmel Jordán Tamás színművész tartott stand up estet, Jorge Luis Borges novellája nyomán felnőtteknek szóló előadást játszott a Mesebolt Bábszínház, zenélt a Dresch Quartet, pénteken pedig még az udvar is megtelt a Berecz András és Balogh Kálmán Mese-Zene-Cimbalom estjének közönségével. Mindeközben Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész Este-felé című tárlata várta a látogatókat a pajtában.