Klapka Központ, Szolgáltatóház Fotó: Palkó György

Budapesti kortárs építészet térképen

A Budapesti Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatásával elindította a  Budapest Legenda  nevű weboldalt, ahol a budapesti kortárs építészet kiemelkedő alkotásai tekinthetők meg térképes, kereshető formában. Az adatbázisban olyan épületek szerepelhetnek, amelyek széleskörű szakmai elismertséget kaptak, és valami­lyen szempontból követendő példának számítanak.
A Budapesti Építész Kamara célul tűzte ki, hogy létrejöjjön egy térképes adatbázis, amely számba veszi az elmúlt időszak legjobb kortárs budapesti épületeit. Az így létrejövő regiszterben interaktív, kereshető, mindenki számára elérhető módon kortárs épületek adatbázisa jön létre. A térképes megjelenítés mellett az épület megismerését segíti annak fotója és rövid bemutatása. Egy térképre kerülhetnek azok az alkotások, amelyek a jelen és a legközelebbi múlt meghatározó fővárosi épületei, és amelyek így a jövő alkotásai számára a legközvetlenebb referenciának, viszonyítási alapnak számíthatnak. Cél, hogy az így összeálló gyűjtemény könnyen áttekinthető és inspiráló keresztmetszetet adjon a főváros kortárs és közelmúltbéli meghatározó építészeti alkotásairól.
Az adatbázis alapját az elmúlt közel húsz év Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesült épületei adják, amelyek folyamatosan kiegészülnek a következő évek elismeréssel jutalmazott alkotásaival. Ezzel együtt lehetőség nyílik rá, hogy a fővárosi kerületek és más szakmai szervezetek is jelöljenek saját látókörükben megvalósult, példaértékűnek tartott alkotásokat. A jelöltek a Budapesti Építész Kamara szakmai szempontú bírálata alapján kerülhetnek be a térképes adatbázisba.
A projekt célja, hogy egy újonnan fejlesztett nyilvános weboldalon a budapesti kortárs építészet kiemelkedő alkotásai bemutatásra kerülhessenek. Az új weboldal így nemcsak a szakma, hanem a társművészetek, a várostörténet hivatásos és civil kutatói, az építészet iránt érdeklődő laikus közönség, építtetők, befektetők, idegenforgalom számára is elérhető, hasznos információkat hordoz.
2020. augusztus 24.  |  adatbázis kortárs építészet