A népi kézművesség jövője

Október 11–13-án, Kisgyőrben kerül sor a Magyar Művészeti Akadémia által szervezett, A népi kézművesség jövője című konferencia lebonyolítására, az ország minden részéből érkező, közel negyven fő részvételével.

A konferencia programját Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg, akit a Néprajzi Tagozat részéről dr. Bánszky Pál követett. 
A viselet és csipkekészítőknek köszönhetően egy rögtönzött kiállításban is gyönyörködhettek a konferencia résztvevői.
Szombaton került sor a Zilahy-díjak átadására, melyet az idén két kiváló alkotó, Bedő Istvánné kecskeméti csipkekészítő és Orisek Ferenc fafaragó kapták. A díjakat, a művészek munkásságának méltatásával, dr. Bánszky Pál adta át.
A gyönyörű időt kihasználva a küldöttek, Kékedi László vezetésével sétát tettek a faluban. Megtekintették a sok szép kültéri alkotást és a Csűrt, mely a helytörténeti gyűjteménynek és az itt székelő Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete tagjainak egyaránt helyet ad. Nyáron, nyitott műhelyként szolgál: a Családi Kézműves Szaktábor lelt méltó helyszínre a Csűrben, illetve annak udvarán. A séta résztvevői elismeréssel szóltak a negyed százada folyó értékőrző és teremtő tevékenységről, a funkcionális szerepet is betöltő faragásokról, melyek mára meghatározzák a település arculatát. Méltán illetik Kisgyőrt a „Faragott falu" jelzővel.
A sétát követően beszámolókkal, vetített képes előadásokkal folytatódott a munka.
Többek között Neszádeliné Kállai Mária és Fehér Jánosné csipke és viseletkészítők, a Népművészet Mesterei, Bedő Istvánné, Orisek Ferenc, Bocskai István és Erdélyi Tibor tartottak élvezetes tájékoztatót munkásságukról.
A vacsorát követően az este kötetlen beszélgetéssel folytatódott.
Vasárnap délelőtt folytatódtak a tájékoztatók, majd dr. Bánszky Pál összegezte és értékelte, majd eredményesnek nyilvánítva, megköszönve a résztvevők munkáját, aktivitását, bezárta a konferenciát.
 
Tekintsék meg a konferenciáról készített videoriportunkat:
 
2013. október 9.